Nyhet
7 juni 2018 kl 05:10

Denna artikel publicerades för 2 år sedan

Männen dominerar inför kommunvalet

Sex av tio listor till kommunvalet toppas av en man. Det visar Dagens Samhälles kartläggning.

Dagens Samhälle har granskat riksdagspartiernas listor till höstens kommunval. Totalt toppas 61 procent av listorna av män. Andelen kvinnor på en förstaplats ökar, men det går relativt långsamt. 

När partierna fördelar maktposter efter valet är det oftast förstanamnen på listorna som blir aktuella. Makten kommer alltså att fortsätta att ha en manlig slagsida.

– Det borde förstås se väldigt mycket bättre ut. Det är relevant att titta just på förstaplatsen, för det säger väldigt mycket om hur man resonerar, säger jämställdhetsminister Lena Hallengren (S).

kommuntopp

I hennes parti har det sedan förra valet blivit ett bakslag för jämställdheten i toppen. Andelen kvinnor bland förstanamnen har sjunkit med 4 procentenheter. Endast S backar i det avseendet. Samtliga andra riksdagspartier ligger still eller ökar kvinnornas representation i toppen. 

Socialdemokraterna är också ett av de partier som har en klart sämre representation av kvinnor på förstaplatsen än när det gäller den totala andelen kvinnor på listorna. 

– Jag tycker att vi jobbar på bra och tror inte att det finns något särskilt skäl till att vi minskat några procentenheter. Det kan bero på slumpen. Jag utgår från att det kommer att pendla och jag hoppas förstås att vi ska komma ännu närmare 50/50, säger Lena Hallengren.

– I det fallet känner jag mig stolt som företrädare för Socialdemokraterna. Vi har kommit väldigt långt och har drivit på detta genom uttrycket varannan damernas, även om jag hellre säger varannan herrarnas.

Jämställdhetsministern framhåller också att de tre största kommunerna i landet leds av S-kvinnor.

– Jag hoppas att fler partier förstår att det spelar roll för svensk politik och vilka beslut vi fattar om man ignorerar kvinnor på listorna, att det kommer att påverka politiken negativt.

Socialdemokraternas tapp gör också att det rödgröna blocket totalt backar när det gäller kvinnor i topposition på listorna. Alliansen ökar, men ligger fortfarande efter S, V och MP.

Moderaterna ökar sin andel, men är fortfarande näst sist när det gäller kvinnlig representation i toppen.

– Man kan aldrig nöja sig innan man har 50/50. Det är en bra bit kvar och det är naturligtvis problematiskt med tanke på hur utvecklingen ser ut på andra ställen. SNS kom i mars med en rapport som visar att andelen kvinnor på kvalificerade poster ökat, säger Ulrica Schenström, ordförande för Moderatkvinnorna.

– Jag kommer att ligga på partiledningen och förbundsstyrelserna, för så här kan vi faktiskt inte ha det. Men det handlar inte bara om listorna. Vi måste också se till att politiken är jämställd, att vi driver frågor som gynnar samhället i stort, men också ökar jämställdheten.

Sverigedemokraterna är i en egen klass när det gäller mansdominans i toppen på listorna. Endast 17 procent är kvinnor.

– Det är klart att vi har långt kvar. Samtidigt ser vi en fantastisk utveckling i stort. Vi har ökat andelen kvinnor som är medlemmar och vi har ökat bland kvinnliga väljare, säger Carina Ståhl Herrstedt, riksdagsledamot och ordförande för SD-kvinnor.

– Jag känner mig inte orolig. Vi har som enda uppgift att utbilda kvinnor just för att komma tillrätta med detta.

Hon konstaterar att SD länge varit mansdominerat och att männen hunnit skaffa sig större kompetens.

– Och de känner varandra, de nominerar varandra och de kandiderar.

Vänsterpartiet har högst andel kvinnor som listettor.

– Jätteroligt! Vi har ett medvetet och riktat internt jämställdhetsarbete för att stärka kvinnor. Det gör att det är lättare att lokalt argumentera för att det är viktigt att vi har kvinnor på ledande poster, säger Ida Gabrielsson, ordförande för Vänsterpartiets kvinnonätverk.

Hon tror att kvinnor och män ibland tänker annorlunda när det gäller att ta höga politiska uppdrag.

– Män kanske ibland överskattar sig själva medan kvinnor kan underskatta sig själva. Då får man jobba kompensatoriskt. Kanske måste man fråga kvinnan mer än en gång.

Miljöpartiet är hack i häl på Vänsterpartiet med knappt 51 procent kvinnor på toppositionen.

– Jag är inte förvånad. Vi har alltid varit ett feministiskt parti och haft  ett delat ledarskap med en kvinna och en man i topp. Vi har också alltid haft en stor representation av starka kvinnliga företrädare, säger partisekreteraren Amanda Lind. 

Hon berättar att MP i vissa kommuner får anstränga sig för att stärka representationen av män.

– Men det är ett kärt besvär med tanke på den slagsida som totalt sett finns i samhället.

Centern är det parti som gör den största framryckningen när det gäller jämställdheten på topplatserna.

– Vi har ju aldrig hållit på med kvotering, men vi har under lång tid haft ett strategiskt arbete med att lyfta kvinnor och arbeta för jämställdhet, säger Sofia Jarl, ordförande för Centerkvinnorna. 

I dag har Sveriges fem största kommuner en kvinna som ordförande för kommunstyrelsen. Så kommer det med stor säkerhet inte att vara efter höstens val. I landets fjärde stad, Uppsala, har samtliga riksdagspartier valt att ha en man i topp på listan.

Skribent

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 7 juni 2018 kl 05:10
Uppdaterad: 7 juni 2018 kl 13:22