Nyhet
3 december 2015 kl 13:48

Denna artikel publicerades för 5 år sedan

”Malmöfientligt att stänga Öresundsbron”

Ett Malmöfientligt förslag som tagits fram av stockholmare utan verklighetskontakt. Malmös oppositionsråd Torbjörn Tegnhammar (M) sågar regeringens idé om att stänga Öresundsbron.

Dagens Industri rapporterar i dag att regeringen planerar att lägga fram ett förslag om att stänga Öresundsbron för att minska antalet asylsökande. Id-kontroller på bussar och tåg anses inte räcka.

Torbjörn Tegnhammar är mycket kritisk - trots det mycket ansträngda läget för Malmö.

- Det går inte, det är som att stänga tunnelbanan i Stockholm. Stängs bron kommer 15 000 människor som pendlar över Sundet varje dag inte till jobbet, Öresund är en gemensam arbetsmarknadsregion, säger han som befarar att en stängd bro på sikt skulle ge ökad arbetslöshet.

- Det vore en katastrof för Malmö. Vi har redan väldigt stora problem med arbetslösheten.

Att många unga pendlar till serviceyrken på Kastrup och i Köpenhamn håller regionen vid liv, enligt Torbjörn Tegnhammar.

På vilket sätt är förslaget Malmöfientligt?

- I Stockholm förstår man inte hur Öresundsregionen fungerar. Det här har någon som sitter på ett kansli helt avskärmad från verkligheten hittat på.

Samtidigt vill ditt eget parti Moderaterna stänga gränserna, får inte det också konsekvensen att Öresundsbron stängs?

- Det beror ju på hur det går till. Det som vi absolut inte kan ha är en stängd gräns på den svenska sidan om Sundet, så att Malmö avskärmas.

Vad skulle du se att regeringen gjorde i stället?

- Någonting. Man kan inte bara sitta och hitta på vansinniga förslag.

Skribent

Karin Lundahl
reporter/debattredaktör

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 3 december 2015 kl 13:48
Uppdaterad: 3 december 2015 kl 13:50