Lööfs okuvliga kurs riskerar kantring

Det är något speciellt med Centerns ledare, i alla fall några av dem: de dagtingar inte. De är besjälade naturer som likt Odysseus binder sig vid masten. Ett agerande som kan få omfattande konsekvenser.

En av Annie Lööfs styrkor är att hon uppfattas som en tydlig och ideologiskt övertygad politiker. Det är sådan hon vill vara. En som står upp för öppenhet mot omvärlden, en ledare med medmänsklighet som ledstjärna i flyktingpolitiken. Mot den bakgrunden är det logiskt att Centern ger sitt ja till regeringens kontroversiella förslag att låta ensamkommande unga få en ny chans till en framtid i Sverige. Även om ställningstagandet rymmer ett och annat taktiskt övervägande också. Vi talar ju om politik. Till exempel att Centern vill vara partiet för dem som inte är med på noterna när de andra skärper både retoriken och innehållet i regelverken som rör asylsökande och flyktingar. 

Det löper en grön tråd tillbaka till 2004 när EU var på väg att utvidgas österut. En av den vårens hetaste politiska frågor i svensk politik handlade om huruvida de nya EU-medborgarna skulle få samma villkor som övriga när det gällde den fria rörligheten, eller om man med övergångsregler skulle göra skillnad på folk och folk. Dåvarande statsministern Göran Persson varnade för vad han kallade social turism. Att människor från de forna östländerna skulle strömma hit och länsa våra välfärdssystem på pengar. När de andra partierna vacklade stod Centern fast vid sitt nej till övergångsregler. Maud Olofsson blev hjältinna på kuppen för många folkpartister, som blev djupt besvikna på sin egen partiledare, Lars Leijonborg, som pläderade för övergångsregler. Erik Ullenhag tillhörde dem som gick emot partiledningen under mottot att det är en skam att medborgarrätt heter ursprung. Dramatiken slutade dock med att riksdagen röstade ned regeringens förslag till övergångsregler. 

Likt Odysseus, som lät binda sig vid masten för att inte ändra kurs på grund av sirenernas lockrop, har Annie Lööf målat in sig och partiet i ett hörn när det gäller regeringsfrågan. Hon säger nej och åter nej till att sitta i en regering som behöver aktivt stöd från Sverigedemokraterna. I den ena vågskålen ligger hennes avsky mot Sverigedemokraternas politik. I den andra Alliansens fortlevnad. Nu säger i och för sig Jimmie Åkesson att han inte tänker släppa fram en regering med Centerns flyktingpolitik. Ulf Kristersson lovar att en regering han leder inte tänker driva centerpolitik angående flyktingarna. På det sättet har frågans ägarskap delvis övergått till andra än Annie Lööf. 

Thorbjörn Fälldin hade en favoritpoet, Birger Norman, vars dikt ”De rena händerna” han gärna citerade. Dikten handlar om nödvändigheten av att kompromissa och därmed smutsa ned händerna för att åstadkomma något. Den slutar med frågan: Vad har de rena händerna uträttat här i världen? Men det är väl inte i första hand för sin kompromissvilja som Thorbjörn Fälldin är ihågkommen. Hans eftermäle kretsar kring kärnkraften och att han inte tänkte sitta i en regering som startade nya kärnkraftverk. Han fällde de bevingade orden: ”Ingen statsrådspost kan vara så åtråvärd att jag vore beredd att dagtinga med min övertygelse.” Kamraterna i Fälldins koalitionsregering, Moderaterna och Folkpartiet ville ha en fortsatt utbyggnad av kärnkraften. När de sa nej till en folkomröstning för att avgöra frågan, lämnade Fälldin in sin och regeringens avskedsansökan den 5 oktober 1978 efter tre år vid makten.  

Det finns en paradox i Centern mellan det okuvliga, kompromisslösa och bilden av ett pragmatiskt parti som, i alla fall tidigare, kunde samverka både åt höger och vänster. Olof Johansson samarbetade till exempel med Göran Persson och Ingvar Carlsson för att, som han själv brukade säga, ta ansvar och rädda svensk ekonomi. 

Om minnet av Thorbjörn Fälldin är kantat av kärnkraften, förknippas Olof Johansson med dramatiken kring Öresundsbron. År 1994 lämnade han den borgerliga koalitionsregeringen efter att svenskar och danskar efter sju mödor och åtta besvär skrivit under avtalet om att bygga Öresundsbron. I en intervju i anslutning till hans 70-årsdag sa Olof Johansson att han aldrig vikit en tum från ståndpunkten att en fast förbindelse över Öresund skulle bestå av en järnvägstunnel mellan Helsingborg och Helsingör.

Inga smutsiga händer.

TRENDER

HETA

Strandskyddet. Centern föreslår att det generella strandskyddet avskaffas. Det är inte rimligt, anser partiet, att samma regler gäller i Arjeplog som i Marstrand. Även Socialdemokraterna vill nu luckra upp strandskyddet så att möjligheterna att bygga strandnära på landsbygden blir större.

EU:s vapendirektiv. Moderaterna avser att rösta nej när regeringen lägger fram ett förslag som skärper reglerna för innehav av vapen. 

Getingar. Det varma sköna majvädret bär med sig obehagligheter. I alla fall om man ogillar getingar. Enligt experterna på Naturhistoriska riksmuseet har vi en het getingsommar framför oss.

P18 på Gotland. Det nedlagda regementet har återinvigts. För att möta varje hot och varje utmaning måste vi finnas där våra förmågor behövs. Dit hör Gotland. Håll fanan högt, sa ÖB Micael Bydén när han invigningstalade. 

KALLA

Kinaavgifter. Postnord är på väg att ta bort avgiften på 75 kronor som läggs på paket från Kina. Postnord ska ha kommit överens med nätbutiken Wish om att moms ska läggas på varan direkt vid köp och att momspengarna sedan skickas till Postnord. 

Filadelfia i Knutby. Den kända församlingen läggs ned efter 97 år. Beslutet fattades av de få kvarvarande medlemmarna, enligt tidningen Dagen. Knutby blev känt i samband med att pastorn i Knutby, Helge Fossmo, dömdes till livstids fängelse för anstiftan till mord och försök till mord. 

 

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.