Nyhet
Almedalen
2 juli 2019 kl 14:00

Denna artikel publicerades för ett år sedan

”Kunskap är det största hindret”

Kunskap och stöd är det som behövs om kommunerna ska kunna ställa om till cirkulär upphandling. 

”Vem sätter käppar i hjulen för cirkulär upphandling?” var rubriken för Upphandlingsmyndighetens och SKL Kommentus seminarium på tisdagen under Almedalsveckan. Slutsatsen var att det är bristen på kunskap som är käppen som hindrar det cirkulära upphandlingshjulet från att snurra fullt ut.

– Man vågar inte. Man kan inte ställa långtgående krav utan att veta att man kommer att lyckas med upphandlingen. Man måste ju veta att någon kan svara upp till de här kraven, säger Marielouise Berg, hållbarhetsstrateg på SKL Kommentus, till Dagens Samhälle.

Under seminariet riktade hon en uppmaning till Upphandlingsmyndigheten att erbjuda mer stöd till kommuner och regioner. Inte minst när det gäller att undersöka hur marknaden ser ut och vilka som kan erbjuda de hållbara lösningar som söks.

– Att göra den här marknadsundersökningen inför att man ska göra en upphandling tar jättemycket tid och kräver mycket kunskap. Det hade varit jättebra om Upphandlingsmyndigheten hade kunnat göra en större del av den. Om man hade fått all den kunskapen så att man inte behövde ta reda på den själv. Då skulle det ha varit mycket lättare att gå vidare med de här frågorna, att ställa tuffare krav, säger Marielouise Berg.

Upphandlingsmyndighetens hållbarhetsspecialist Joakim Thorneus höll med om att det är kunskapsbrist som ofta hindrar cirkulär upphandling.

– Det är till exempel svårt att ta fram kriterier för att veta att det verkligen är återvunnet material, sade han.

Pär Larshans, hållbarhetschef på Ragnsells, passade också på att skicka en uppmaning till politiken.

– Vi måste förstå att det här är möjligt och politikerna måste peka med hela handen och säga att nu ska vi göra det här, sade han.

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 2 juli 2019 kl 14:00
Uppdaterad: 2 juli 2019 kl 14:02