Nyhet
På nytt jobb
27 september 2019 kl 08:24

Denna artikel publicerades för ett år sedan

"Kontrasterna i skolan väckte mitt rättvisepatos"

Att inte låta klass och bakgrund få styra barns framtid är drivkraften för Johan Kant, ny grundskolechef i Norrtälje.

– Jag vill vara med och skapa en pedagogiskt spänstig kommun där det är tydligt vad eleverna förväntas kunna, säger Johan Kant.

Han kommer senast från tjänsten som rektor på Vikingaskolan i Haninge och jobbade dessförinnan som grundskolelärare på Jordbromalmsskolan i samma kommun. Båda erfarenheterna har varit viktiga byggstenar i hans ledarskap.

– Som lärare märkte jag tidigt att barn vill ha ordning och reda i skolan. Jag minns väldigt tydligt en elev som sa till mig att ”jag har mycket lättare att lära mig saker när jag vet vad jag ska kunna”. Det har jag burit med mig sedan dess.

Från åren som rektor har han tagit med sig andra lärdomar.

– Jag fick möta många människor med problem. Det var lärare, elever, föräldrar och personal som på olika sätt behövde stöttning. Det här sammantaget har gjort mig till en orädd, tydlig, stark och snäll ledare.

Parallellt med yrkeslivet driver Johan Kant en av Sveriges största skolbloggar, där han lyfter sådant han är kritisk till inom skolväsendet. Engagemanget och viljan att bidra till en rättvis skola för alla, oavsett bakgrund, har han burit med sig sedan barndomen.

– Jag växte upp i ett fint villaområde i Enskede men gick i skolan i det angränsande området Kärrtorp, där mina klasskompisar inte alls hade samma förutsättningar. Jag var punkare på den tiden och de här kontrasterna väckte ett starkt rättvisepatos hos mig. Jag ville göra skillnad. När jag väl kom in på Lärarhögskolan var det som att hitta hem, berättar han.

När han nu intar rollen som grundskolechef i Norrtälje kommun är det med samma starka drivkraft som då.

– Jag hoppas kunna bidra till att skapa en attraktiv skolkommun där ledare och lärare bottnar i sin pedagogik och alla elever vet vad som förväntas av dem, säger han och tillägger att punkaren inom honom fortfarande finns kvar:

–  Punken är ett förhållningssätt till livet. För mig handlar det om att vilja förändra.

Fakta
Mitt cv. Johan Kant

Nytt jobb: Grundskolechef Norrtälje kommun.
Ålder: 54 år.
Yrkesbakgrund: Lärare, biträdande rektor och rektor i Haninge kommun.
Drivkrafter: ”Alla elevers rätt till en bra utbildning, oavsett bakgrund.”
Intressen: ”Jag är intresserad av pedagogik och av att skriva. Jag har skrivit fem deckare.”
Dold talang: ”Jag har ingen dold talang.”

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 27 september 2019 kl 08:24
Uppdaterad: 4 oktober 2019 kl 14:27