Nyhet
Arbete
26 oktober 2020 kl 09:17

Kommuners och regioners utköpsnota: 826 miljoner

På ett och ett halvt år har kommuner och regioner köpt ut personal för minst 826 miljoner.

SVT har begärt ut alla beslut som kommuner och regioner fattat angående avgångsvederlag under 2019 och första halvan av 2020.

273 kommuner och samtliga 21 regioner har svarat.

Kartläggningen visar att den totala summan motsvarar minst 826 miljoner kronor.

– Det är ett stort belopp, men det måste sättas i relation till att kommun- och regionsektorn utgör en fjärdedel av hela den svenska arbetsmarknaden, säger Tomas Björck, arbetsrättschef på Sveriges kommuner och regioner (SKR) till SVT.

Orsakerna till överenskommelser om avgångsvederlag kan vara många.  Bland de som fått avgångsvederlag finns allt från personer som varit misstänkta för barnpornografibrott och anställda som levt med smärta i många år – till de som blivit övertaliga vid omorganisationer. 

Enligt Tomas Björck finns en risk att det skulle bli ännu dyrare för kommuner och regioner om de inte löste problemen genom överenskommelser eftersom vissa tvister i så fall skulle riskera att hamna i domstol.

 

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 26 oktober 2020 kl 09:17
Uppdaterad: 26 oktober 2020 kl 09:28