Nyhet
Bostadsbristen
21 januari 2021 kl 11:50

Kommunen vill hjälpa till med att sälja ödehus

Det finns över hundra ödehus i Sjöbo, visar en kartläggning. Nu ska kommunen hjälpa ägarna att sälja husen för att locka nya invånare.

Av de 150 ödehusen bedömer Sjöbo kommun att ett femtiotal är särskilt intressanta.

– Vi vill ha en levande och upprustad landsbygd. Men vi kommer inte ge några bidrag för att rusta upp husen, säger tillväxtchef Kamilla Danielsson.

Bakgrunden till att kommunen tar till den ovanliga åtgärden att kontakta ägare av ödehus är att kommunen inte hinner exploatera bostadsmark i takt med efterfrågan.

– Vi vill har mer bebodda hus på landet, detta är ett ypperligt sätt att få ett fint hus utan att exploatera åkermark, säger Kamilla Danielsson.

Tanken är att kommunen ska förmedla kontakt med mäklare om ägarna öppnar för att sälja.

– Vi är en ganska liten kommun sett till invånarantalet, vi har bara cirka 19 000 invånare, men vi är Skånes fjärde största kommun till ytan. Vi ligger nära Lund, Malmö, Köpenhamn och Ystad och vi ser fler och fler särskilt från Malmö och Lund som söker sig till landet.

Inspirationen kommer bland annat från Falkenbergsprojektet ”Lev din dröm”.

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 21 januari 2021 kl 11:50