Nyhet
Friskolor
17 september 2020 kl 11:26

Kommunalråd höll ny friskola hemlig

Kommunledningen mörkade tekniska förvaltningens förhandlingar med Engelska skolan. ”Det är ju inte en fråga för barn- och utbildningsförvaltningen i det skedet””, säger skolkommunalråd Pär Löfstrand (L).

Östersunds-Posten har granskat hur det gick till när Internationella engelska skolan, IES, startade en friskola i Östersund.

Förhandlingarna med IES hölls i en liten krets inom kommunen med hänvisning till affärssekretess. Sekretessen hölls så hårt att det dröjde två månader innan barn- och utbildningsförvaltningen fick veta vad som sker. 

Kommunalrådet med ansvar för skolfrågor, Pär Löfstrand (L), säger att kontakten behövde hållas hemlig eftersom Engelska skolan är ett börsnoterat bolag. Utöver det så menar han att det inte är en skolfråga utan snarare en fastighetsfråga.

Även kommunalråd Pär Jönsson (M) ser det i första hand som en fastighetsfråga. Pär Jönsson (M) menar att det är fullt naturligt att barn- och utbildningsförvaltningen inte fick veta något. Han gör jämförelsen med vilken företagsetablering som helst.

– Jag ringer väl inte upp konkurrenten och säger ”vet du om att de och de håller på och tittar på Östersund och kanske ska etablera sig här”. Då måste man väl hålla samma sak inom kommunen. Det är ju självklart, säger Pär Jönsson till Östersunds-Posten.

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 17 september 2020 kl 11:26
Uppdaterad: 17 september 2020 kl 15:22