Nyhet
Coronaviruset
18 november 2020 kl 11:27

Kommunal: Större smitta på boenden med många timvikarier

Äldreboenden som drabbades hårt av coronasmittan i våras hade generellt färre anställda och fler timvikarier än dem som klarat sig bättre.

Kommunal har gjort en enkät med 1 500 skyddsombud och arbetsplatsombud på drygt 1 000 äldreboenden i landet för att ta reda på hur personalsituationen såg ut under pandemins topp.

Undersökningen visar bland annat att de äldreboenden som drabbades hårdast generellt hade färre anställda och fler timvikarier än dem som klarat sig bättre. Även tillgången till skyddsutrustning var sämre.

– Nu är det huvudmännens och arbetsgivarnas ansvar att se till att nu har vi lärt oss av det här, nu gör vi på rätt sätt i stället. Tryggare anställning, se till att man har utbildning, att det finns skyddsutrustning, att man kan isolera dem som blir smittade. Har man inte gjort det nu så är det dags att börja, säger Tobias Baudin, Kommunals ordförande till Sveriges Radio Ekot.

 

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 18 november 2020 kl 11:27
Uppdaterad: 19 november 2020 kl 15:54