Nyhet
Infrastruktur
18 februari 2021 kl 12:50

Klart: Region Värmland blir delägare i Karlstads flygplats

Region Värmland köper upp aktier i flygplatsen och delar på kostnaderna och ansvaret med Karlstads kommun.

I dag drivs Karlstad Airport av Karlstads kommun. Som en följd av regionbildningen har diskussioner förts mellan Region Värmland och Karlstads kommun om ett delat ansvar för Karlstad Airport.

Förslaget om att Region Värmland skulle köpa in sig i Karlstad Airport klubbades igenom i regionstyrelsen den 26 januari och på gårdagens fullmäktige blev det en överväldigande majoritet för styrelsens förslag, röstsiffrorna blev 72–8 då det ställdes mot Miljöpartiets yrkande på ett avslag, uppger SVT Värmland.

– Det här är en viktig infrastruktur som Värmland behöver för näringslivet, för privatresor och sjukvården inte minst, sa regionstyrelsens ordförande Fredrik Larsson (M) under debatten.

Beslutet innebär att regionen köper fem procent av aktierna i det kommunala flygplatsbolaget för åtta miljoner kronor men delar lika på kostnaderna för flygplatsen med Karlstads kommun. Region Värmlands bidrag ska dock inte överstiga 20 miljoner kronor per år.

Avtalet träder i kraft den 31 mars 2021.

 

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 18 februari 2021 kl 12:50
Uppdaterad: 25 februari 2021 kl 10:45