Nyhet
Juridik
9 december 2020 kl 10:38

Juridikkrönika: Leverantörsbyte – en livboj i pandemins kölvatten?

Coronakrisen spås orsaka många konkurser, vilket kan göra att offentlig sektor förlorar upphandlade leverantörer. Nu kommer snart ett besked från högsta juridiska instans om huruvida det är okej att byta leverantör utan upphandling, om den ursprungliga leverantören kommer på obestånd. Ett välkommet avgörande, skriver advokaterna Johanna Näslund och Sanela Begovic.

Pandemin har satt ekonomin i kris. Trots statliga stödpaket spås konkurserna bli många i pandemins kölvatten. Många av de företag som levererar till offentlig sektor levde på små marginaler redan innan covid-19. Ett antal av dessa företag är nu bland de ekonomiska offren i pandemin och sannolikt kommer det bli fler. Detta medför stora utmaningar för den offentliga sektorn i Sverige som riskerar att förlora leverantörer i upphandlade kontrakt. I en privat avtalsrelation vållar det naturligtvis också bekymmer, men en privat aktör kan utan vidare ingå avtal med en ny leverantör. Så är inte fallet för upphandlande myndigheter vars handlingsutrymme är begränsat i den bekymmersamma situationen.

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa

Logga in

Få tillgång till hela Dagens Samhälle

För att läsa alla artiklar behöver du en prenumeration och ett digitalt konto.

    • Skapa ett digitalt konto och koppla din prenumeration.
    • När du skapar ditt digitala konto behöver du ange ditt kundnummer.
    • Fem veckor gratis, därefter får du ett erbjudande om förlängning.
Gå vidare

Så funkar premiuminnehåll på Dagens Samhälle

  • Nyheter, analyser och granskningar är endast tillgängliga för våra prenumeranter.
  • Krönikor och debattartiklar är fortsatt åtkomliga för alla.
  • Vid frågor om till exempel abonnemang, innehåll eller inloggning, kontakta kundtjänst på kundservice@dagenssamhalle.se
Vanliga frågor och svar