Nyhet
På nytt jobb
20 juni 2019 kl 14:57

”Jag vill sätta Herrljunga på kartan”

Herrljungas nya kommundirektör Ior Berglund har ett rikt och något brokigt yrkesliv bakom sig, trots att hon inte ens hunnit fylla 50.

Hon började sin karriär inom restaurangbranschen, hamnade snart i ledarposter och drev under flera år en nattklubb i Göteborg. Som ensamstående mamma drog hon sedan till ett för henne okänt Storbritannien för att plugga en master inom ledarskap och organisation på universitet i Bournemouth.

– Så här i efterhand är det inte direkt något jag skulle rekommendera mina egna barn att göra, det var så klart väldigt tufft att studera utomlands med ett litet barn. Jag hade inte kollat särskilt mycket i förväg, visste exempelvis inte alls att det är så dyrt med förskoleplats där. Å andra sidan öppnade det dörrar och gav mig möjligheter som jag aldrig hade fått annars.

Hon blev kvar i Storbritannien i totalt elva år. För hon ville inte komma hem med enbart ett examensbevis, utan även skaffa sig arbetslivserfarenhet så att folk i Sverige skulle förstå vad hon utbildat sig inom.

– Jag jobbade i olika chefsroller inom serviceindustrin i flera år och fortsatte sedan med det inom bland annat ISS när jag flyttade hem till Sverige och Göteborg.

Första kommunala jobbet fick Ior Berglund 2013, som chef för serviceförvaltningen i Mölndal. Där har hon varit fram till dess att hon nyss tillträdde kommundirektörsjobbet i Herrljunga.

– Jag tycker det är väldigt givande och är glad att jag tog steget över till det offentliga, säger hon. 

Förutom de utmaningar som de flesta kommuner står inför, som har med kompetensförsörjning, ekonomi och digitalisering att göra, hoppas Ior Berglund kunna sätta Herrljunga på kartan.

– Kommunen ligger strategiskt längs västra stambanan mellan Göteborg och Stockholm, och också inom regionen vad gäller vägar och spår. Herrljunga är en del av regionförstoringen och arbetsmarknadsutvecklingen, och vi arbetar för att bättre kommunicera vad vi har att erbjuda.

Ior Berglund ser infrastrukturen som ett framtida viktigt fokusområde.

– Kan vi korta tågresan till Göteborg till 25 minuter mot dagens 45 skulle det göra stor skillnad. Det ska bli roligt att fortsätta utveckla Herrljunga och möjliggöra för ännu bättre och mer tillgänglig service till våra invånare.

Fakta
MITT CV

Namn: Ior Berglund, 49 år.

Nytt jobb: Kommundirektör i Herrljunga.

Yrkesbakgrund: Jobbat i restaurangbranschen, drivit nattklubb, varit chef inom den privata servicesektorn på bland annat Compass Group och ISS. Chef för serviceförvaltningen i Mölndal i sex år.

Drivkrafter: ”Att tillsammans med medarbetarna skapa en effektiv organisation med fokus på de vi finns till för.”

Intressen: ”Matlagning, resor till både storstad och strand samt gärna lite kulturupplevelser.”

Dold talang: ”Jag är fantastiskt duktig på att koka soppa på en spik.”

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 20 juni 2019 kl 14:57
Uppdaterad: 16 augusti 2019 kl 10:24