Nyhet
Korruption
21 september 2020 kl 14:30

IT-företag stämmer Region Skåne på halv miljard

Ett företag som stoppades efter uppgifter om fel i en upphandling stämmer nu Region Skåne på nästan en halv miljard kronor, rapporterar lokala medier.

I början av året stoppade Region Skåne och Västra Götalandsregionen allt samarbete med it-företaget som tagit fram systemet Vårdexpressen, som skulle underlätta journalföring i primärvården.

Bakgrunden till att uppdraget sades upp var att SVT:s Uppdrag granskning publicerade uppgifter om att oegentligheter skett under upphandlingen. Det var något som i somras bekräftades i en granskningsrapport från revisionsfirman PwC. 

Nu stämmer leverantören Region Skåne på nästan en halv miljard kronor, rapporterar Kristianstadsbladet.

Företaget kräver regionen på ersättning för bland annat utebliven vinst under de åtta år som avtalet skulle ha gällt, samt ersättning för kostnader för nedlagt arbete. Företaget kräver även ytterligare ersättning enligt avtalet men den summan är hemligstämplad.

Totalt handlar det om över 450 miljoner kronor, skriver tidningen.

Enligt rapporten, som Region Skåne beställt, kan brott mot LoU ha begåtts. Bland annat ska leverantören ha fått ta del av Region Skånes interna dokument redan innan upphandlingen annonserades. Dokumentationen fanns på ett USB-minne och sparats ned i en mapp döpt till ”Raderas efter upphandling”.

Rapporten ledde till att Region Skåne gjorde en polisanmälan och vidtog arbetsrättsliga åtgärder mot medarbetare som anses ha varit delaktiga.

– För Vårdinnovation är det självklart att hålla ingångna avtal. När Region Skåne utan skälig grund bröt ingånget avtal konsulterade Vårdinnovation flera av Sveriges ledande jurister inom avtals- och upphandlingsrätt, som alla bedömde att Vårdinnovation har rätten på sin sida. Vårdinnovation hade inget hellre velat än att fortsätta vårt framgångsrika samarbete och har försökt hitta andra vägar framåt, men vi har hittills nekats alla försök till dialog, kommenterar kommunikationschef Sara Johansson via mejl. 

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 21 september 2020 kl 14:30
Uppdaterad: 23 september 2020 kl 09:16