Analys
Sverigedemokraterna
19 maj 2020 kl 10:28

Inte ens Åkesson tror regeringen faller

Endast den organiserade brottsligheten ser ut att kunna stjäla en socialdemokratisk seger när valet 1994 går i repris om två år.

 

Efter Socialdemokraternas exceptionella uppgång i opinionen stack DN en mikrofon under näsan på SD-ledaren Jimmie Åkesson (15/5).

”Vad talar för att era traditionellt främsta frågor – migration och kriminalpolitik – åter hamnar i fokus inför nästa val?” löd frågan.

Jimmie Åkesson var obekymrad.

– De problemen försvinner ju inte på grund av det här. Asylinvandringen fortsätter ju trots att det är inreseförbud. Det bränns fortfarande bilar i utanförskapsområden. De problemen har inte tagit paus, det är bara debatten som har tagit paus. Förr eller senare kommer även den verkligheten i kapp. Jag är inte särskilt orolig för agendan, svarade han.

DN:s fråga var befogad, för det finns ett etablerat minne av vad som händer när allt har kraschat. Nittiotalskrisen och arbetsmarknadens sammanbrott ledde först och främst till en lång vänstervåg i opinionen. Om inte detta inträffar igen, i samband med coronakrisen, så är månen grön och veckan har två torsdagar.

Man ska komma ihåg hur det var. Efter valsegern 1994 tog Socialdemokraterna under ledning av Ingvar Carlsson hjälp av först Vänsterpartiet och sedan Centerpartiet för att bekämpa krisen. Låter konstellationen bekant? Just det. Nu är en blocköverskridande regim redan installerad och dess ständiga inbördeskrig har normaliserats. Det är förstås inte roligt för regeringen att riskera misstroendevotum och parlamentariska nederlag i ett kör, men hittills har man lyckats förhandla sig ur varje knipa. Inte ens Jimmie Åkesson tror att regeringen faller före valet 2022.

Statsvetarna i Göteborg har gjort en snygg projektion av möjliga majoritetskoalitioner. De har använt opinionsdata – deras sammanvägda Mätningarnas Mätning – men också GAL-TAN- skalan som mäter ideologisk närhet mellan partier på ett annat sätt än vänster-högerskalan. En av endast fyra ”teoretiskt möjliga” riksdagsmajoriteter som de har räknat fram består av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet, som tillsammans skulle få en riksdagsmajoritet på 178 mandat om det vore val i dag.  Den skulle klara sig utan både Miljöpartiet – SD:s särskilda hatobjekt – och de undergångstippade Liberalerna.

Med andra ord: valet 1994 kan definitivt gå igen 2022. Hela mandatperioden 1994 till 1998 kan gå i repris, förresten, dominerad av ekonomisk kris som den var. Stefan Löfven behöver inte ens önsketänka, han kan bläddra i partiets fotoalbum.

Jimmie Åkesson menar förstås att 2020 inte är 1992 – trots att båda åren hemsökts av ofattbara ekonomiska kriser. Skillnaden är existensen av ett stort SD, sociala medier samt en stor och marginaliserad utlandsfödd del av befolkningen.

Men coronakrisen har inte bara satt den reguljära politiken på paus utan också förändrat förutsättningarna till SD:s nackdel. Migrationsutredningen kan mycket väl landa i en hårt åtstramad ny invandringspolitik, nu när alla länder prioriterar sig och sitt. I så fall minskar SD:s angreppsyta på de andra partierna. Och även om SD skulle hoppa av utredningen kommer skillnaden jämfört med migrationspolitiken före 2015 att bli stor, att döma av vad som har läckt ut.

Vidare blir SD-argumentet att flyktingmottagning tränger ut annan välfärd svårt att upprätthålla framöver när det har avslöjats att staten visst kan få fram miljarder (varför var det omöjligt förut?) och dessutom tänker prioritera äldreomsorgen. Som redan är landets främsta integrationsarena.

Om coronaviruset kan också sägas att det inte är särskilt identitetspolitiskt. Få sedan Marx och Engels har synliggjort klassfrågan lika obönhörligt som covid-19. Oskyddade utrikesfödda vårdbiträden och taxichaufförer drabbades tidigt, hårt och i tjänsten av epidemin.

Men Jimmie Åkesson har ändå rätt i att kriminalpolitiken blir en ödesfråga i valet 2022. Det är skjutningarna och sprängningarna de senaste åren som har lett till SD:s stora framgångar. För att få en repris av 1994 räcker det inte för Stefan Löfven att göra en Ingvar Carlsson. Att Uppsalas tunge polischef Jale Poljarevius har rekryterats till regeringskansliet tyder på att Löfven är högst medveten om det. 

Trender

UPP

Fri information

11 miljarder kronor skulle samhället och företagen tjäna om myndigheters data släpptes fria. I dag måste man ofta betala en avgift för att komma åt dem. Lantmäteriet har räknat och konstaterar att bank- och finanssektorn kan tjäna upp till 3,4 miljarder och offentlig sektor nästan 2 miljarder med mer gratisdata.

Kommunobligationer

För att stötta kommuner och regioner kommer Riksbanken att köpa kommunobligationer till ett värde av 15 miljarder kronor i tre månader. Det behövs. SKR:s ekonomiska rapport pekar på långvarig lågkonjunktur och minskade skatteintäkter till följd av corona.

Vita kor

Charolais-kossan med vackert vit päls är Sveriges vanligaste köttkoras. Enligt den senaste årliga ko-statistiken har 3 253 crèmefärgade kalvar fötts i Sverige det senaste året. Highland cattle, en ras med långa horn och stenåldersvibbar, producerade samtidigt 180 svenska småttingar.

NED

Sverigefixeringen

Antalet artiklar och inslag om Sverige och corona i utländska medier har minskat efter en topp i månadsskiftet april/maj. Rapporteringen är mestadels neutral men artiklar i Polen, Ungern, Ryssland, Italien och Argentina hade negativ tonalitet under veckan 6–13 maj.   

Tjänstesektorn

Nio av tio varsel om uppsägningar sedan den 1 mars har gällt tjänstesektorn. 55 procent av bemanningsföretagen har varslat personal. För kunskapsintensiva tjänstebranscher går det knappast bättre: 80 procent av arkitektbyråerna och de tekniska konsultföretagen rapporterar vikande orderingång, enligt Almega. 

Dödsfall i trafiken

Äntligen en nedgång att glädjas åt. Under det senaste året omkom 209 personer i trafiken. Varje dödsfall är en tragedi, men utvecklingen går ändå åt rätt håll. Mellan maj 2018 och april 2019 dödades 326 personer i trafiken och under den senaste femårsperioden är nedgången 24 procent.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Publicerad: 19 maj 2020 kl 10:28