Nyhet
Politik
8 december 2020 kl 11:12

Hon blir Luleås nya kommunalråd

Carina Sammeli (S) föreslås som ny ordförande för kommunstyrelsen i Luleå efter avhoppade Lenita Ericson.

Knappt ett år efter att hon ersatte Niklas Nordström som kommunstyrelsens ordförande i Luleå meddelade Lenita Ericson (S) att hon slutar.

På måndagskvällen nominerade Socialdemokraterna i kommunen enhälligt Ericsons efterträdare: Carina Sammeli. Hon gladdes av beskedet och tackade för förtroendet, men blev sedan allvarlig.

– Vi har den här posten som jag valts till för att vi fick väljarnas förtroende för två år sedan. Men hur ser det förtroendet ut i dag? Den frågan gör mig lite mer orolig, sa Carina Sammeli enligt NSD.

– Vi har haft två ganska stökiga år. Två kommunalråd som avgått. Klart människor funderar på om vi kan leda kommunen. Vi har två år till nästa val och vi måste jobba för att få medborgarnas förtroende, fortsatte hon.

Den här bilden från när Socialdemokraterna i Luleå valde Carina Sammeli visar förutsättningarna för modern politik i covid-eran. Foto: Ia Uvberg/Socialdemokraterna Luleå

Carina Sammeli klev av efter valet 2018. Då hade hon som ordförande i barn- och utbildningsnämnden bland annat hanterat det hårt kritiserade beslutet om Framtidens skola, och därefter förlorat en kamp om att bli kommunalråd mot Lenita Ericson.

Formellt beslut om vem som blir kommunstyrelsens nya ordförande tas av kommunfullmäktige den 21 december.

 

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 8 december 2020 kl 11:12
Uppdaterad: 9 december 2020 kl 14:05