Nyhet
Årets Superkommuner
16 maj 2018 kl 21:56

Denna artikel publicerades för 3 år sedan

Här är Årets superkommuner 2018

Nacka, Halmstad och Varberg är Årets superkommuner 2018. På onsdagen firades de och övriga finalister på Stora Samhällsgalan. I samband med galan lanserades även Dagens Samhälles nya databastjänst Kommunbarometern.

När Dagens Samhälle för fjärde gången korar tre superkommuner (läs mer om dem och hur övriga kommuner har placerat sig nedan) bygger det på en större djupdykning i statistiken än någon gång tidigare. Men även om mängden data som nagelfarits och analyserats har ökat markant i årets upplaga av tävlingen, är grundfrågan densamma sedan starten. Vilka kommuner lyckas exceptionellt väl och står särskilt starka inför framtiden?

– Vi tittar på hur kommunerna har presterat historiskt inom viktiga områden och mäter också deras styrka genom ett antal framtidsfaktorer. Ambitionen är att identifiera spännande exempel på hur man framgångsrikt kan driva kommun. Det tycker vi att vi har lyckats med även 2018, säger Anna Sönne, vice vd och redaktionschef på Dagens Samhälle.

Årets undersökning består av totalt 75 mått, uppdelade i elva kategorier. Varje mått är noga utvalt av Dagens Samhälles journalister. Sammantaget ger de en bild över hur kommunerna presterar relativt andra kommuner.

I databastjänsten Kommunbarometern, som lanseras i samband med att Årets superkommuner koras, kan användaren ta del av all data och göra egna jämförelser.

Många mått känns igen från tidigare års upplagor. Hur många flyttar till kommunen? Hur ser utbildningsnivån ut i befolkningen? Vilken kvalitet håller skolorna i kommunen? Hur många ska försörjas av varje person i arbetsför ålder?

Men mycket har tillkommit. Inom grenen ekonomi rymdes tidigare endast två mått: resultatet per invånare och kommunens soliditet. Nu tas även hänsyn till bland annat den kommunala skattesatsen och hur det ser ut i kommunkoncernen.

Barnomsorg är en ny kategori. Den inkluderar bland annat personalens utbildningsnivå och barngruppernas storlek.

Vård och omsorg är också en ny kategori, den enda där brukarbedömningar finns med, tillsammans med kötider till äldreboenden.

Kategorin förbindelser tog tidigare bara hänsyn till vad företagarna ansåg om infrastrukturen. Nu beaktas även tillgång till snabb bredbandsuppkoppling.Kvar från tidigare år är också kategorierna näringsliv, som ser till företagandet i kommunen, samt kultur och fritid, som bland annat innefattar mått som rör bibliotek och föreningslivet.

Måtten ges vikt utifrån sin respektive relevans, summeras i kategorier och räknas samman till en totalrankning.

För att jämförelsen ska bli mer relevant delas kommunerna in i tre klasser, enligt SKL:s kommungruppsindelning.

– Vi hoppas att statistiken om superkommunerna och vår nya databastjänst Kommunbarometern ska bjuda på både intressant kunskap och inspiration för dem som verkar i kommunerna, säger Anna Sönne.

 

Årets superkommun 2018, Storstadskommuner
Nacka

Antal invånare: 101 231
Befolkningsutveckling 2008–2017: +18,2 procent
Invånare per km2: 1 064
Snittpris för villa: 59 193 kr/kvm
Slogan: ”Öppenhet och mångfald.”
Största privata företag: Pysslingen förskolor och skolor
Förvärvsfrekvens: 84 procent
Politiskt styre: M+L+C+KD (34 mandat av 61)
Ks-ordförande: Mats Gerdau (M)
Kändisar: Christer Gardell (riskkapitalist genom fonden Cevian Capital), Maja Reichard (simmare som tog OS-guld i Lon­don paralympics 2012), Putte Kock (fotbolls- och is­hockey­spelare).

Snabbväxaren får skjuts av tunnelbana

”Bästa året hittills!” Det är kommunledningens eget betyg på 2017. Snabb tillväxt och starka resultat i skolan, kultur- och fritidsverksamheten och barnomsorgen ger Nacka titeln Årets storstadskommun.

För att vara storstad i Sverige krävs 200 000 invånare. Nacka är ingen storstad. Än. Men skärgårdskommunen förtätas alltmer och Nacka förtjänar i dag åtminstone i väsentliga delar epitetet stad. Och i kategorin storstäder ingår även storstadsnära pendlingskommuner.

Sedan 1950 har invånarantalet i Nacka vuxit sig fyra gånger så stort, och i fjol passerade man som 16:e kommun 100 000 invånare. Möjligen var Nacka 17:e över linjen. Gävle klev också över 100 000-gränsen, men Nacka gick om Gävle i invånarantal och planerar att svepa förbi än fler.

Basen i planerna är tunnelbaneutbyggnad till Nacka centrum. Som motprestation har Nacka lovat att bygga 14 000 nya bostäder. Invånarna ska bli 40 000 fler på tolv år. Så mycket snabbare blir inte befolkningstillväxt i Sverige. 

Om nu allt går i lås. 2 000 bostäder är planerade till området Bergs gård. Där står i dag ett trettiotal oljecisterner i en av Sveriges största oljehamnar. De ska bort. Säger Nacka kommun. Men ägaren Circle K strider med all kraft mot uppsägningen av tomträttsavtalet och sista juridiska budet var en förlust för Nacka i mark- och miljödomstolen. 

– Domstolen tycker att det är okej att tunnelbanan slutar i en oljecistern, sa kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau (M) i lokaltidningen Mitt i Nacka.

Nacka kommun överklagar, slutdom kan falla i sommar. 

2017 utsågs Nacka till Sveriges föreningsvänligaste kommun, vilket speglas i toppresultat för kultur- och fritidsverksamheten i DS  jämförelser. Ihop med starka resultat även för skola och barnomsorg samt utbildningsnivå, näringsliv och ekonomi når Nacka titeln Årets superkommun i storstadskategorin helt utan rättsprocess.

Fakta
20 i topp Storstadskommuner

De tre storstadskommunerna samt kommunerna nära dem. Totalt 46 stycken. Hela listan på kommunbarometern.se

Årets superkommun 2018, Städer/stadsnära kommuner
Halmstad

Antal invånare: 99 752
Befolkningsutveckling 2008–2017: +10,5 procent
Invånare per km2: 98
Snittpris för villa: 25 619 kr/kvm
Slogan: ”Staden med tre hjärtan.”
Största privata företag: Martin & Servera
Förvärvsfrekvens: 79 procent
Politiskt styre: M+C+L+MP+KD (34 mandat av 71)
Ks-ordförande: Jonas Bergman (M) Kändisar: Jörgen Persson (bordtennislegendar), Rudolf Petersson (tecknare som ska­pade serien 91:an Karlsson), Seinabo Sey (musiker), Jo­han Staël von Hol­stein (entre­pre­nör), Carl Bildt (politiker), Peter Wahlbeck (mångkonstnär).

Solid sommarpärla städernas etta

Halmstads styrande femklöver hade ett knepigare uppdrag 2017 än normalt: att leda kommunen med oppositionens budget. Det lyckades så bra att Halmstad blir Årets superkommun bland städerna.

Under många år har Halmstad etablerat sig som en av de finansiellt mest grundstarka kommunerna. Soliditeten tillhör landets högsta och har stärkts sista decenniet i kraft av stadigt goda ekonomiska överskott. Det gjorde det extra svårsmält för kommunstyrelsens dåvarande ordförande Carl Fredrik Graf (M) att tvingas regera med en S-budget 2017 som innehöll 55 öres skattehöjning. 

– Vi har så stark grundekonomi att vi kunde ha utvecklat verksamheten utan skattehöjning, sa han till Dagens Samhälle.

S kunde inte formera något styre, utan den M-ledda femklövern fick avsluta mandatperioden med att styra mot S-formulerade mål. Revisorerna konstaterar att det inte gick perfekt. Däremot presterar Halmstad mycket bra i jämförelse med andra städer och stadsnära kommuner, konstaterar DS. Bäst rentav. Halmstad tar hem titeln mest tack vare god bredbandsutbyggnad, stark ekonomi, och särskilt goda resultat för kultur- och fritidsverksamheten.

2017 var året då Halmstad som en av pionjärerna lät installera en bygglovsrobot för att effektivisera handläggningen av bygglov. Det behövs, kommunen växer snabbt i invånarantal. 

Halmstad lockar med högskola och havsläge och intresset för att bo i Halmstad överstiger folkökningen på cirka 1 400 personer i snitt de senaste åren. 

Önskemålet om att uppföra en staty över Per Gessle kommer kommunen inte att uppfylla. Det är ovanligt med minnesmärken över levande personer, har Carl Fredrik Graf meddelat. Han har också meddelat sin avgång efter tolv år på posten och blir hädanefter landshövding i Östergötland. Graf efterträddes den 1 maj av Jonas Bergman.

Fakta
20 i topp Städer och stadsnära kommuner

Kommuner med minst 50 000 invånare, varav 40 000 i största tätorten, samt kommunerna nära dem. Totalt 108 stycken. Hela listan på kommunbarometern.se

Årets superkommun 2018, Småstads- och landsbygdskommuner
Varberg

Antal invånare: 62 755
Befolkningsutveckling 2008–2017: +10,7 procent
Invånare per km2: 72
Snittpris för villa: 28 190 kr/kvm
Slogan: ”Västsveriges kreativa mittpunkt.”
Största privata företag: Södra skogsägarna
Förvärvsfrekvens: 85 procent
Politiskt styre: M+C+MP+L+KD (31 mandat av 61)
Ks-ordförande: Ann-Charlotte Stenkil (M) Kändisar: Ingemund Bengts­son (riksdagsledamot 1951–1988 samt tal­man 1979–1988), Eddie Meduza (artist och raggar­­legend), Erika Holst (is­hockeyspelare), Marie Bosson Rydell (barn­boksförfattare), Sven Nylander (häcklöpare).

Vinstrik växare på västkusten

Var finns västkustens kreativa mittpunkt? I dag kanske svaret är svävande, men till 2025 ska det vara glasklart: Varberg. Så lyder visionen. Flera utmärkelser visar att Årets småstads- och landsbygdskommun är på god väg.

Dagens Varberg hämtar mycket kraft i historien. Utöver fästningen är det stora livaktiga torget ett exempel, där lär flest handlare i hela Västsverige husera. Shoppingen i Varberg var omtalad redan på tidigt 1600-tal. Fyra århundraden senare gav det utdelning i form av titeln Årets stadskärna 2016. Priset är ett av flera som tyder på att Varberg gör ett och annat rätt.

– Jag tycker det är härligt att vi vågar vara lite kaxiga, säger ks-ordföranden Ann-Charlotte Stenkil (M) om den kreativa visionsformuleringen.

Kärnkraftskommunen är också första kommun att ro hem LRF:s pris Årets gröna kommun. Tidningen Fokus har gett Varberg pris som bästa landsbygdskommun att bo i fyra år i rad.

Årets superkommun blir Varberg i kraft av jämn hög nivå i Dagens Samhälles jämförelser, med extra starka resultat inom skola och arbetsmarknad.

Många lockas till Varberg för semestern, men för allt fler är den också hemkommun. Varberg växer snabbt och varaktigt, och är en av ytterst få kommuner som haft tillväxt i 60 år i rad.

Hittills har boende inne i själva staden inte sett mycket av havet. Vyn har skymts av stora hamnbyggnader och tillgängligheten hindrats av tågräls. Nu ska tågen grävas ned i tunnel. Det ska förbättra kommunikationerna och öppna för nya bostäder. 

En eftermiddag i februari small det rejält. Fem minuter senare föll den silo för Limmareds glasråvara som i tre torn utgjort centrumutsikten. Varbergsborna applåderade. Hamn och spårområde har börjat förvandlas till nya stadsdelen Västerport. 2 500 nya bostäder planeras till 2030. De kommer ha Kattegattblänk.

Fakta
20 i topp Småstads- och landsbygdskommuner

Kommuner med mindre än 40 000 invånare i största tätorten och kommuner nära dem samt landsbygdskommuner med färre än 15 000 invånare. Totalt 136 stycken. Hela listan på kommunbarometern.se

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 16 maj 2018 kl 21:56
Uppdaterad: 22 maj 2018 kl 15:00