Nyhet
Lokalpolitik
7 januari 2021 kl 13:32

Han toppar lista över mäktigaste politiker

Växjös kommunalråd Oliver Rosengren (M) är Sveriges mäktigaste politiker under 30 år.

Expressens politikredaktion har listat ”Sveriges 30 mäktigaste politiker under 30”. Toppar gör Oliver Rosengren, moderat kommunalråd och ordförande i Nämnden för arbete och välfärd i Växjö.

I Expressens motivering står det att han varit skicklig med att göra sina politiska handlingar riksangelägna.

– Det är roligt att det arbete som jag tillsammans med kollegor har gjort dels i Växjöbornas tjänst i det dagliga arbetet och dels på olika sätt för att påverka politiken nationellt uppmärksammas på det här sättet, säger Oliver Rosengren.

Mest uppmärksammat är kommunens beslut om hemkörningen av alkohol som Dagens Samhälle tidigare har skrivit om. I april började Växjö tillåta en restaurang att leverera alkohol tillsammans med maten hem till privatpersoner i form av så kallad mikrocatering.

Flera kommuner följde efter. Men tolkningen av alkohollagen har fått stark kritik, bland annat av Folkhälsomyndigheten och nykterhetsorganisationen IOGT-NTO.

Länsstyrelserna har nu vänt sig till regeringen för att få ökade möjligheter att sätta stopp för kommunernas alkoholhantering. Regeringen har lovat att se över alkohollagen, men ännu har ingen förändring skett.

– Verksamheten pågår. Länsstyrelsen har fortfarande tack och lov inget inflytande över detta och regeringen har ännu inte gått vidare med sitt taktlösa försök att täppa till även detta andningshål för restaurangbranschen, säger Oliver Rosengren.

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 7 januari 2021 kl 13:32
Uppdaterad: 7 januari 2021 kl 14:25