Nyhet
På nytt jobb
22 november 2019 kl 08:30

Han ska göra Ytterjärna till nationellt kulturcentrum

– Jag har alltid varit nyfiken på människan och livet i ett större perspektiv, säger Staffan Jonsson, nybliven vd för Vidarstiftelsens kulturverksamheter i antroposofernas högkvarter i Ytterjärna.

I dag drivs verksamheterna i Ytterjärna i stor utsträckning var och en för sig. 

– Alltifrån kulturhuset till våra utbildningsinstitutioner och hotell- och konferensverksamheten. Allt det här ska nu samlas för att kunna utvecklas, säger Staffan Jonsson, som precis kommit tillbaka till arbetslivet efter en tids föräldraledighet från sin tidigare tjänst som kultur- och fritidschef i Södertälje.

Målet med kraftsamlingen av Vidarstiftelsens verksamheter är att Ytterjärna ska bli ett nationellt och internationellt centrum för kultur, miljö och samhällsutveckling "där även existentiella frågor får plats". Och inte nog med det – föresatsen är även att bidra till människans och samhällets utveckling.

Det är inga låga ambitioner?
– Nej, det stämmer. Vidarstiftelsen har bedrivit sina verksamheter med framgång under en lång tid, men nu finns en vilja att än mer aktivt bidra till en positiv samhällsutveckling. Exempelvis genom att öka antalet arrangemang och utbildningar och fungera som en mötesplats för olika nätverk som jobbar för hållbarhet.

En annan förhoppning är att Ytterjärna ska bli ett mer attraktivt besöksmål, berättar Staffan Jonsson.

Samtidigt har antroposoferna i Järna fått en del negativ uppmärksamhet de senaste åren på grund av sin tveksamma inställning till vaccin. Man har tidigare haft utbrott av både röda hund och mässling, vilket rimligen borde skada områdets attraktivitet?
– Givetvis kan ett sådant rykte skada vår verksamhet. Men att Vidarkliniken skulle ha varit motståndare till vaccinationsprogrammet är en missuppfattning. Sedan finns det alltid enskilda individer som har en annan åsikt, säger Staffan Jonsson och svarar ja på frågan om han själv identifierar sig som antroposof.

Som vd hoppas han nu kunna bidra till att stärka bilden av den antroposofiska verksamheten.

–  Framåt ser jag det som viktigt att föra samtal om vad som är antroposofi i dag och vad det står för. För mig känns det viktigt att föra ett andligt arv vidare samtidigt som det fortsätter att utvecklas. 

Fakta
Mitt cv. Staffan Jonsson.

Nytt jobb: Vd för Vidarstiftelsens kulturverksamheter i Ytterjärna.

Ålder: 57 år.

Yrkesbakgrund: Teaterchef på Kalmar länsteater och Angereds teater, regissör, kulturskolechef, lärare, skribent samt projektledare i olika utvecklingsprojekt. Kommer senast från jobbet som kultur- och fritidschef i Södertälje.

Intressen: ”Kultur och livsåskådning. Jag tycker om att träna också. Förr höll jag på med karate och fäktning, nu blir det mest Friskis & Svettis.” 

Drivkrafter: ”Att bidra till att skapa en bättre värld är min yttersta drivkraft.”

Dold talang: ”Jag gillar att teckna och måla.”

 

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 22 november 2019 kl 08:30
Uppdaterad: 22 november 2019 kl 08:57