Nyhet
Stora Samhällsgalan
15 maj 2019 kl 21:20

Denna artikel publicerades för 2 år sedan

Fyra vinnare som leder utvecklingen

Nu är de korade: Årets offentliga ledare. Årets samhällsbyggare. Årets samhällsentreprenör. Och Årets välfärdsförnyare.

Det är en namnkunnig jury (se rutan nedan) som har haft det svåra uppdraget att utse vinnarna i de fyra kategorierna på Stora Samhällsgalan som Dagens Samhälle arrangerar.

– Vi har skapat priserna för att lyfta fram allt bra som pågår runt om i Sverige och uppmärksamma de goda exempel som vi ser finns, säger Olov Carlsson, chefredaktör och vd på Dagens Samhälle samt juryns ordförande.

Juryn har utsett Chris Österlund, vd för Botkyrkabyggen, till Årets offentliga ledare. Hon vill kombinera affärsmässighet med goda syften.

Chris Österlunds uppdrag är att skapa vinst för ett bostadsbolag som finns i ett miljonprogram med stora renoveringsbehov.

Men varje fredag skriver hon också brev till sina medarbetare och hyresgäster. Och hon erbjuder långtidsarbetslösa hyresgäster kurser i svenska och jobb som städare.

– Alla våra alla insatser ska knytas till FN:s agenda 2030 och generera samhällsnytta, säger Chris Österlund.

Appen Matglad från Hushållningssällskapet Väst har korats till vinnare i klassen Årets samhällsentreprenör. Sällskapet har tagit fram två matlagningsappar. En inte helt originell idé, kan tyckas. Men apparna Matglad och Matglad-helt-enkelt tillför en extra dimension till den redan befintliga oceanen av mat-appar. Apparna förklarar hur man steg för steg går till väga när man ska laga mat: vad som ska handlas, vilka skålar som plockas fram och när de olika momenten ska sättas i gång.

Apparna är utvecklade i samarbete med LSS- och funktionshinderverksamheterna i Borås och Alingsås.

­– Att laga mat innebär väldigt mycket logistik och planering. Det började ju som stöd till funktionshindrade, men apparna har nått fler målgrupper än vad vi vågade hoppas på, säger Margareta Frost-Johansson, utvecklingsledare på Hushållningssällskapet Väst.

Att bygga bostäder billigt för unga – hur gör vi det? Detta grunnar många samhällsbyggare över.

Årets samhällsbyggare Skövdebostäder har kanske kommit ett steg närmare gåtans lösning.

När bostadsbolaget skulle bygga 150 billiga bostäder var planlösningarna yteffektiva och likadana i hela huset. Badrummen levererades färdiga med toastol, spegel – och robotkaklade väggar.

Det var bara att lyfta in.

– Det är för lite industriellt tänkande i byggbranschen, säger Dan Sandén, tidigare vd för Skövdebostäder.

Årets välfärdsförnyare är Robotfabriken i Nacka kommun. Ett helt team på digitaliseringsenheten arbetar med robotisering. Detta har bland annat resulterat i roboten Yasemin – ett mjukvaruprogram som kan ta över enkla och repetitiva arbetsuppgifter från kommunens anställda.

– I stället för att jobba med administrativa arbetsuppgifter kan de anställda till exempel träffa kommuninvånare, säger Brita Rösblad, teknisk chef för digitaliseringsenheten.

På kommunens hemsida kan medarbetarna få tips om vilka arbetsuppgifter som mjukvaruroboten kan utföra.

­– Det ska vara väldigt lätt att hoppa på robotiseringståget, säger Brita Rösblad.

Fakta
Juryn 2019

Olov Carlsson, chefredaktör och vd för Dagens Samhälle, juryns ordförande.
Margareta Winberg, tidigare vice statsminister (S), jämställdhetsminister, jordbruksminister och arbetsmarknadsminister.
Peter Örn, tidigare chef för Svenska Röda Korset, Riksteatern och Sveriges Radio, samt ordförande för Delegationen för hållbara städer.
Veronica Magnusson, förbundsordförande för Vision.
Bo Frank, tidigare ordförande (M) i kommunstyrelsen i Växjö och riksdagsledamot.

 

Fakta

Årets välfärdsförnyare:

Många gör det, en del lyckas, andra inte. Men Årets välfärdsförnyare lyckas gång på gång.

Genom att sortera bort rutinarbete och enklare arbetsuppgifter skapar de en attraktivare arbetsplats och bättre service till medborgarna. Och det i förvaltning efter förvaltning.

Om en del av lösningen på välfärdens utmaningar är robotar – varför inte bygga en hel robotfabrik? 
Årets välfärdsförnyare är Robotfabriken, Nacka kommun.

Fakta

Årets samhällsbyggare:

Årets samhällsbyggare har med tydliga krav och en smidig process skapat ett intresse och inspirerat mängder av aktörer. Såväl regering som kollegor har vallfärdat för att ta intryck och hämta inspiration. Och med inspiration från industrin, med tydliga krav på entreprenörerna och med ett gott samarbete med kommunen lyckas vinnaren svara på en av tidens stora samhällsutmaningar; att billigt, snabbt och med kvalitet ge boende för unga.

Årets samhällsbyggare 2019 är Skövdebostäder.

Fakta

Årets samhällsentreprenör:

Årets samhällsentreprenör har hittat ett sätt att via god pedagogik ingjuta modet att låta något svårt bli lätt och roligt. Vår vinnare har hittat en metodik som gjort stort avtryck och har därigenom lyckats skapa en större självkänsla, samhörighet och glädje hos mängder av användare.

Årets vinnare har skapat de bästa förutsättningarna för att det mest vardagliga ska vara något alla kan göra.

Årets samhällsentreprenör 2019 är Matglad.

Fakta

Årets offentliga ledare:

Årets offentliga ledare har med hållbarhet i fokus, och med omsorg om varje medarbetare, åstadkommit större värden. Värdefull kunskap inte bara för den egna organisationen utan även genom att forma en modell som kan ärvas, användas och förvaltas av andra. 

Årets vinnare har med utgångspunkt i FN:s globala miljömål, Agenda 2030, ökat jämställdheten, stärkt medarbetarskapet samt bidragit till större trygghet i kommunen. Vår vinnare har skapat en förståelse för att framgångsrikt förvaltande inte bara handlar om att ”mura med sten, utan vara delaktig i att bygga en katedral”.

Årets offentliga ledare är Chris Österlund, vd Botkyrkabyggen.

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 15 maj 2019 kl 21:20
Uppdaterad: 16 maj 2019 kl 10:41