Nyhet
Juridik
1 december 2020 kl 15:56

Förundersökning om sjuksköterskas död nedlagd

Åklagarmyndigheten har lagt ner den förundersökning som inleddes efter att en sjuksköterska hastigt avled med covid-19.

Kammaråklagare Jennie Nordin vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål säger i ett pressmeddelande:

– Av utredningen framgår att covid-19 inte var den huvudsakliga dödsorsaken. Det går inte att visa var eller på vilket sätt målsäganden har blivit smittad. 

Sjuksköterskan arbetade på infektionsavdelningen på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och vårdade patienter med covid-19. I mitten av april testade hon positivt för sjukdomen och avled kort därefter i sitt hem.

Skyddsombudet polisanmälde händelsen med hänvisning till att skyddsutrustningen på arbetsplatsen inte höll måttet och en utredning om arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död inleddes. 

Åklagaren hänvisar till att Arbetsmiljöverket i sin utredning ”inte funnit brister i sjukhusets hantering i det aktuella dödsfallet”.

– Eftersom det inte heller finns anledning att anta att andra brott har begåtts läggs förundersökningen ned, säger kammaråklagare Jennie Nordin i pressmeddelandet.

 

Skribent

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 1 december 2020 kl 15:56