Nyhet
22 juni 2017 kl 11:41

Denna artikel publicerades för 3 år sedan

Förtroendevaldas arbete kartläggs

Vilka är politikerna i landets kommun- och landstingsfullmäktige? Hur tänker de? Just nu pågår en ny stor undersökning.

David Karlsson, kommunforskare Göteborgs universitet.

För tredje gången genomför forskare vid Göteborgs universitet en stor enkätundersökning där samtliga cirka 14 000 ledamöter i kommun- och landstingsfull­mäktige svarar på en lång rad frågor.

– Det här är ett av de bästa redskapen för att studera svensk demokrati. Våra politiker är ju demokratins stöttepelare. Vilka de är, vad de står för och tycker, hur de utför sitt arbete och vilka relationer de har beskriver hur demokratin fungerar, säger David Karlsson, kommunforskare vid Göteborgs universitet och projektledare.

Bland nyheterna i undersökningen märks att politikerna svarar på hur de ser på kommunernas arbets­miljöarbete. Nya är också ett antal frågor som undersöker vem som blir politiker. Har förtroendevalda särskilda egenskaper?

Dagens Samhälle är en av undersökningens finansiärer och kommer att publicera en rad artiklar om den.

Skribent

Johan Delby
jd@dagenssamhalle.se

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 22 juni 2017 kl 11:41
Uppdaterad: 15 oktober 2018 kl 13:24