Nyhet
20 september 2017 kl 13:00

Denna artikel publicerades för 3 år sedan

”Förslaget om skatt på ISK-konton borde aldrig lagts”

– De skulle inte ha släppt fram Vänsterpartiets huvudlösa förslag om högre beskattning på ISK-konton, svarar Märta Stenevi (MP), kommunalråd i Malmö, på frågan om Magdalena Anderssons största budgetmisstag.

Vad för slags budget är detta? Är den offensiv, passiv, försiktig, modig..?

– Det är en mycket offensiv klimatbudget - det är väldigt roligt att se hur stora satsningar det äntligen görs i frågor som diskuterats i åratal. Nu händer det. Klimatklivet, bonus-malus, stora pengar till våra hav och vatten, och inte minst kraftiga satsningar på kommunernas klimatarbete, där faktiskt det mesta konkreta arbetet sker.

Var i budgeten syns det att vi närmar oss ett valår?

– I de många reformerna, naturligtvis. Intressant är att skattetrycket trots satsningarna minskar, och att regeringen nu kan gå fram med ett viktigt vallöfte som flygskatt är fantastiskt oavsett var i mandatperioden vi befinner oss.

Om du fick omprioritera en budgetpost och lägga resurserna under den på ett annat politikområde - vilken förändring skulle du göra?

– Jag skulle kunna tänka mig att ta en miljard från försvaret och lägga på klimatet och välfärden. En viktig fråga för oss i kommunerna är kompetensförsörjningen, det behövs fler personal i skola, socialtjänst och äldreomsorg.

Magdalena Anderssons största misstag i denna budget är….?

– De skulle inte ha släppt fram Vänsterpartiets huvudlösa förslag om högre beskattning på ISK-konton. Att i brinnande högkonjunktur höja skatten på enskilda småsparare är enormt kontraproduktivt och slår helt fel.

 

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 20 september 2017 kl 13:00