Nyhet
30 mars 2017 kl 00:15

Denna artikel publicerades för 3 år sedan

Flen och Gnesta vill skydda orörd natur

Både Flen och Gnesta sa nej till vindkraft i Ån­ham­mar för att det är ett särskilt skyddsvärt område. Gnestas kommunalråd Johan Rocklind är ändå öppen för ändring av kommunala vetot.

Ånhammar ligger vid sjöarna Dunkern och Misteln. Här ses kungsörn, havsörn, fiskgjuse och storlom. I närheten ligger ett säteri från 1700-­talet. Sörmlandsleden går genom området.

Här vill Eouls Vind upp­föra 200 meter höga vindkraftverk, elva i Gnesta kommun och sju i Flen.

Men bägge kommunernas fullmäktige sa nej för några veckor sedan. Ånhammar är ett större opåverkat område som bör skyddas, både för dagens friluftsliv och turism och för att ge kommande generationer tillgång till orörd natur.

– Det var inte ett enkelt beslut. Vi bad om kompletterande handlingar under resans gång för att verkligen överväga möjligheten att tillstyrka förslaget. Men till slut landade vi i att etableringen strider mot gällande planer för markanvändning, säger Johan Rocklind (S), kommunstyrelsens ordförande i Gnesta.

Frågan följde inte parti­linjerna, utan sker snarast inom partierna.

– Det var ett antal personer inom fler partier som tyckte att det var synd att vi tog det här beslutet.

Johan Rocklind kan tänka sig vindkraft på andra platser i kommunen och att Gnesta måste vara berett att bidra till den nationella omställningen till fossilfritt samhälle.

– Vi vill inte stå vid sidan av och säga att allt ska ske någon annanstans. Vi har skyldighet att titta på vad Gnesta kan göra.

Det kommunala vetot är ifrågasatt, bör det av­skaffas?

 

– Nej, men i vilken form det ska finnas kan diskuteras. Jag tycker att frågan om energiutvinning bör läggas på ett högre plan, regionalt eller nationellt, säger Johan Rocklind.

Läs mer: Kommunalt veto stoppar vindkraft

Skribent

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 30 mars 2017 kl 00:15
Uppdaterad: 30 oktober 2018 kl 15:00