Nyhet
Brott
3 december 2020 kl 13:20

En person häktad för mutbrott vid upphandling

UPPDATERAD. En person har häktats misstänkt för brott i samband med upphandlingen av IT-verktyget Vårdexpressen. De fyra andra misstänkta har släppts på fri fot.

Som Dagens Samhälle tidigare har rapporterat har fyra personer anhållits misstänkta för att ha tagit en muta och en person för att ha gett en muta i samband med upphandlingen i Region Skåne av vårdinformationssystemet Vårdexpressen.

Enligt SVT Nyheter Skåne har nu en person häktas misstänkt på sannolika skäl dels för grovt givande av muta, dels för grov trolöshet mot huvudman. Brotten ska ha begåtts på Region Skånes huvudkontor  i Malmö.

Häktningsförhandlingen hölls bakom stängda dörrar under torsdagseftermiddagen vid Malmö tingsrätt.

Som skäl för häktning anförde åklagaren att det finns risk för att den misstänkte kan undanröja bevis eller på annat sätt försvåra utredningen. Tingsrätten gick på åklagarens linje och häktade personen.

Den misstänkta nekar till brott.

Åtal ska väckas senast den 17 december.

Beslag har gjorts för att spåra kommunikation mellan de misstänkta, men de tekniska undersökningar som gjorts är ännu inte klara.

Tingsrätten beslutade om kvarstad på nära 25 miljoner kronor. Kvarstaden motsvarar de kostnader exklusive moms som Region Skåne haft för Vårdexpressen och ska kunna täcka ett eventuellt skadestånd till regionen.

I tisdags anhölls också fyra personer som misstänkta för tagande av muta. Enligt åklagaren ska de fyra ha släppts på fri fot på onsdagen och torsdagen men misstankarna kvarstår uppger SVT Nyheter Skåne.

 

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 3 december 2020 kl 13:20
Uppdaterad: 3 december 2020 kl 19:30