Nyhet
Budget 2021
15 september 2020 kl 13:52

En ny skolmiljard till kommunerna

Kommunerna får en miljard kronor extra under nästa år för att bland annat kunna satsa på mer undervisningstid i skolan. Det framgår av en ny överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

Överenskommelsen är en del av den höstbudget som regeringen presenterar på måndag.

Den nya skolmiljarden ska användas till ökad undervisningstid, personalförstärkningar och bättre förutsättningar för personalen.

”Syftet är att säkerställa att alla barn och elever får den utbildning de har rätt till, trots det svåra läge vi befinner oss i”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

– Allt grundläggs i klassrummet, sa Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni enligt TT när hon vid en pressträff där skolsatsningar för 1,6 miljarder kronor presenterades.

En stor del av satsningarna handlar om att få fler att bli lärare och förskollärare.

Detta är några av de skolsatsningar överenskommelsen innehåller:

  • Statsbidragen för lovskola och läxhjälp höjs med 170 miljoner kronor under nästa år.
  • Vidareutbildningen av obehöriga lärare och förskollärare som redan arbetar i skolan  eller i förskolan får 22 miljoner kronor mer under 2021–2024.
  • Nationella professionsprogram för att säkra kompetensutveckling för förskollärare, lärare och rektorer inrättas. Ytterligare 42 miljoner kronor tillförs för detta under nästa år.

Pengar går också till att öka antalet forskarutbildade lärare, bygga ut yrkeslärarutbildningen och ge fler personer med ämneskunskaper möjlighet att få kompletterande pedagogisk utbildning.

Lärarförbundet anser att de utlovade pengarna är en viktig start för att lindra coronapandemins effekter, men långt ifrån tillräckligt.

Utbildningssektorn skulle enligt förbundet behöva mellan 15 och 20 miljarder det kommande året för att hantera utbildningsbehovet och häva besparingarna i verksamheten.  

– Januaripartiernas satsningar når inte ens halvvägs, det duger inte, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand i ett pressmeddelande.

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 15 september 2020 kl 13:52
Uppdaterad: 17 september 2020 kl 07:57