Nyhet
Avtalsrörelsen
2 oktober 2020 kl 10:17

Efter pandemin – Kommunal kräver avskaffad karens

Avskaffat karensavdrag och retroaktiva löneökningar från den första april. Så lyder Kommunals justerade avtalskrav som förbundet i dag lämnar över till arbetsgivarna.

När den kommunala avtalsrörelsen nu startar om för 650 000 anställda i kommuner, regioner och kommunal bolag har det största fackförbundet i sektorn valt att vässa sina avtalsyrkanden något.

– Karensen är ett otyg på svensk arbetsmarknad. Ingen ska tvingas gå till jobbet trots sjukdom – eller straffas ekonomiskt för att man tar sitt ansvar och stannar hemma. Nu finns möjligheten att förbättra villkoren för välfärdsarbetarna. Det är upp till SKR att gå Kommunal till mötes i förhandlingarna, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin i ett pressmeddelande.

Kravet på avskaffat karensavdrag är nytt, liksom kravet på retroaktiva löneökningar, jämfört med de krav som i december överlämnades till Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona (de kommunala företagens arbetsgivarorganisation).

Kommunal påpekar att deras medlemmar arbetar i yrken där de har mycket kontakt med människor. Det ökar risken för smittspridning.

”De flesta av medlemmarna i Kommunal har ingen möjlighet att arbeta hemifrån eller möjlighet att välja bort kontakter i arbetet”, påpekar förbundet.

Avtalen i den kommunala sektorn löper ut den 31 oktober.

Fakta
Kommunals krav
  • Tre procents löneökning. 0,5 procent extra till yrkesutbildade medlemmar.
  • Retroaktiv lön från första april.
  • Avskaffat karensavdrag.
  • Färre delade turer.
  • Kortad arbetstid för nattarbetare, en till fridag, fyra sammanhängande semesterveckor under sommaren.
  • Visstidsanställda med yrkesutbildning ska få tillsvidareanställning på heltid efter 12 månader.
  • Heltid ska vara norm.

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 2 oktober 2020 kl 10:17
Uppdaterad: 2 oktober 2020 kl 13:34