Nyhet
Coronaviruset
30 november 2020 kl 13:34

Domstolsbeslut: Besöksstopp är olagligt

Besöksstoppet på äldreboenden i Stockholms stad är olagligt. Det slår förvaltningsrätten fast i en ny dom. Men staden inför ändå ett nytt besöksstopp.

Krisledningsnämnden i Stockholms stad införde besöksstopp på stadens äldreboenden från den 12 till den 30 november. När frågan nu prövats rättsligt har staden hävdat att det inte var ett förbud utan en stark rekommendation att inte besöka äldreboendena för att undvika smittspridning.

Men förvaltningsrätten i Stockholm slår i sin dom fast att besöksstoppet i praktiken har fungerat som ett besöksförbud och därmed strider mot lagen.

”En sådan inskränkning i den enskildes rätt till privat- och familjeliv som staden har beslutat om har inte stöd i lag och beslutet ska därför upphävas”, säger rådmannen Louise Molin Alfredsson i ett uttalande.

Kort efter beskedet om domen meddelade Stockholms stad att de trots detta kommer att införa ett nytt besöksstopp på äldreboendena från den 1 december. 

"I vår mening är det inte ett förbud, utan det är ett stopp", säger Anna König Jerlmyr (M),  kommunstyrelsens ordförande i Stockholm till Expressen. 

Det nationella besöksförbudet på äldreboenden togs bort den 1 oktober. Från den 21 november kan Folkhälsomyndigheten besluta om lokala besöksförbud med möjlighet till undantag för besök av make, maka eller partner. Men den nya förordningen om lokala besöksförbud har ännu inte använts.

 

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 30 november 2020 kl 13:34
Uppdaterad: 30 november 2020 kl 14:26