Nyhet
Säkerhet
9 november 2020 kl 13:49

”Det är en maktdemonstration”

Kommunhuset i Sigtuna utsattes i natt för en brandattack. Kommunens säkerhetschef betraktar det som en motreaktion från ett pressat kriminellt nätverk.

Attacken bestod i att någon kastade ett föremål med brandfarlig vätska, som tänts på, mot en glasruta i kommunhuset. Rutan krossades, men föremålet föll ned på utsidan av huset, där det började brinna. Elden kunde dock snabbt släckas. 

– Skadorna är inte så stora, säger kommunens säkerhetschef Thomas Mileborn. 

Både han och polisen kopplar attentatet till att ett kriminellt nätverk i stadsdelen Märsta på senare tid satts under hård press.

Thomas Mileborn. Foto: Sigtuna kommun

– Polisen har gjort en del lyckade insatser mot personer i detta nätverk. Det vi nu sett är en motreaktion, säger Thomas Mileborn. 

I förra veckan inträffade dessutom flera bilbränder i området.

– Det är en maktdemonstration mot polisen, säger Thomas Mileborn.

Kommunen har ett nära samarbete med polisen och försöker på olika sätt försvåra kriminellas verksamhet och förebygga brott. Vilka åtgärder kommunen på senare tid har vidtagit vill Thomas Mileborn inte gå in på, men han tror att attacken mot kommunhuset är ett slags hämnd.

– Kommunhuset är ju en stor och synlig symbol för kommunen.

Säkerheten vid andra kommunala verksamheter ses nu över. Attacken mot kommunhuset utreds av polisen som försök till mordbrand.

Läs intervjun med Thomas Mileborn om kommunens arbete

 

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 9 november 2020 kl 13:49