Nyhet
Sjukvård
10 november 2020 kl 10:58

Delat ansvar kan ha sinkat coronatestning

Den splittrade ansvarsfördelningen mellan kommuner, regioner och nationella myndigheter kan ha bidragit till att ökad testning fördröjts.

Att ansvaret för att hantera pandemin i Sverige är uppdelat på så många olika aktörer kan ha försenat en ökad coronatestning under våren, visar en granskning som Sveriges Radio Ekot har gjort.

Någon typ av förändring behövs, tycker Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

– Den ganska splittrade bild vi har med 21 regioner gör det naturligtvis ganska problematiskt. Det blir ganska snabbt kapacitetsbrist i sådana system. En samlad aktör hade naturligtvis i det här sammanhanget varit bättre, säger Johan Carlson till Ekot.

Emma Spak, Sveriges kommuner och regioners sektionschef för hälso- och sjukvård, ger en annan bild.

– Regionerna har en styrka i att de finns nära sin befolkning och kan anpassa sin verksamhet efter de regionala behoven, samtidigt har de en extrem styrka i att kunna samarbeta, säger Emma Spak till Ekot.

 

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 10 november 2020 kl 10:58
Uppdaterad: 10 november 2020 kl 11:32