Nyhet
Offentliga marknaden
16 november 2017 kl 11:04

Denna artikel publicerades för 3 år sedan

De är tillväxtraketerna på offentliga marknaden

Ökande behov och personalbristen i offentlig sektor betyder gulddagar för många företag. Topplistan över raketerna på den offentliga marknaden innehåller flera förmedlare av konsulter, specialkompetenser och verksamhetspersonal.

Genom att öka försäljningen till offentlig sektor med 155 procent nådde konsultförmedlaren Ework precis över 1 miljard kronor i fakturering till stat, kommun och landsting 2016. 

Med det toppar bolaget Dagens Samhälles lista över tillväxtraketerna på den offentliga marknaden. Eworks affärsidé är förmedling av konsulter, allra mest it-konsulter. 

Bolaget har inte egna anställda konsulter utan förmedlar kompetensen hos små och större konsultföretag ut till kunder – som statliga verk, landsting och kommuner.

– Vi satte igång en målmedveten satsning mot offentlig sektor för tre år sedan och nu ser vi hur den har gett väldigt bra effekt. Vår affärsmodell var inte så jättekänd tidigare men nu vet offentlig sektor hur man upphandlar oss, säger Caj Nilsson, Bid Manager och Sales Executive på Ework.

Ework fungerar som en mellanhand och knyter ihop kompetensen i konsultföretag som själva inte är stora nog att delta i större upphandlingar med vad stora kunder efterfrågar. 

Det handlar allra mest om it-konsulter men Ework täcker också området teknikkonsulter samt till exempel socialsekreterare och ekonomer.

I dag har Ework cirka 2 000 konsulter på uppdrag inom offentlig sektor. En tredjedel av omsättningen ligger på den offentliga marknaden. Stora kunder är Trafikverket, Migrationsverket, Göteborgs stad och Stockholms läns landsting.

– För något år sedan fanns vi bara i något fåtal kommuner, nu är vi verksamma i cirka 30. Vi har inte vuxit färdigt mot offentlig sektor, kommunerna exempelvis har breda behov men inte jättestora volymer, och det passar vår affärsmodell. Vi har hela marknaden av konsulter, säger Caj Nilsson.

Den ökande digitaliseringen i offentlig sektor driver på behoven av it-konsulter och nya it-tjänster. 

På raketlistan finns även Cambio som levererar system för patientinformation och it-tjänstföretaget Evry. Vid sidan av it-företagen växer också vissa bygg- och anläggningsföretag i kraft av det stora investeringstryck som offentlig sektor är inne i. 

Listtvåan Züblin är ett exempel. Bolaget tillhör den tyska Strabagkoncernen och har uppdrag i flera stora entreprenader kring huvudstaden, bland annat en järnvägstunnel för Värtabanan samt ett stort arbete för Förbifart Stockholm vid Akalla.

Flyktingvågen gav Bert Karlssons Jokarjo en fortsatt växande omsättning under 2016 medan 2017 kan förväntas bli magrare för Skaraentreprenören. Flera bemanningsföretag finns bland snabbväxarna. Profilerna skiljer sig en aning åt, men helt tydligt är att kommuner, landsting och stat allt oftare väljer att ta hjälp av bemanningsföretag för att klara sin personalförsörjning inom olika verksamhetsområden. 

Börsnoterade Poolia ökade sin försäljning med dryga 50 procent under 2016, och rekryteringsspecialisten tar allt större plats också som personalförmedlare.

– Generationsväxling och ökade behov gör att kommuner och landsting har mycket kompetens att tillsätta, såväl på ledningsnivå som ute i verksamheterna och där behöver man vår hjälp. Det finns stor potential för oss att gå vidare, säger Charlotte Järeby -Hellman, vice vd för Poolia.

Fakta
Här är de företag som växer mest på offentliga marknaden

De 30 största snabbväxarnas fakturering på den offentliga marknaden 2016, miljoner kronor.

Fakta
Så här får du tillgång till Offentliga marknaden

Ta del av Dagens Samhälles kartläggning Offentliga marknaden 2017. Till prenumeranter erbjuder vi den nya databastjänsten utan kostnad.

FÖR DIG SOM ÄR PRENUMERANT: Logga in på Mitt konto och ta dig med ett klick vidare till tjänsten Offentliga marknaden. (Obs du måste koppla ditt prenumerationsnummer till ditt digitala konto för att du ska få tillgång till tjänsten. Det gör du enkelt genom att skriva in ditt prenumerationsnummer.) 

FÖR DIG SOM ÄR PRENUMERANT MEN SAKNAR KONTO: Skapa ett digitalt konto genom att klicka här. Glöm inte att skriva in ditt prenumerationsnummer. Med ett konto får du inte bara tillgång till Offentliga marknaden utan också till e-tidningen.

ÄR DU INTE PRENUMERANT: Du kan få tillgång till Offentliga marknaden genom att bli prenumerant. Alternativt kan du köpa tillgång till tjänsten separat för 895 kr exkl moms. Skapa ett konto och beställ tjänsten Den offentliga marknaden 2017 via ditt konto.

 

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 16 november 2017 kl 11:04
Uppdaterad: 20 november 2017 kl 13:34