Nyhet
Årets Superkommuner
20 februari 2020 kl 09:43

Dags att nominera till DS-priser

Snart ska de utses: Årets välfärdsförnyare, Årets samhällsbyggare, Årets samhällsentreprenör och Årets offentliga ledare. Det är åter dags att nominera verksamheter, ledare och eldsjälar till Dagens Samhälles priser.

Skövdebostäder byggde billiga lägenheter för unga och blev Årets samhällsbyggare. Hushållningssällskapet blev Årets samhällsentreprenör genom att skapa appar som hjälper personer med funktionsvariationer att laga mat. Robotfabriken i Nacka digitaliserar enkla kommunala arbetsuppgifter och prisades som Årets välfärdsförnyare. Botkyrkabyggens vd Chris Österlund utsågs till Årets offentliga ledare.

Så ser facit ut för 2019. Och nu är det hög tid att på nytt nominera verksamheter, personer, företag, organisationer, kommuner och regioner som löser samhällsproblem och förnyar välfärden.

– För oss är de här priserna ett sätt att hylla och visa allt bra som görs i Sveriges kommuner och andra välfärdsverksamheter. Vi behöver alla inspireras av goda exempel och få energi till att förbättra och effektivisera välfärden, säger Olov Carlsson, chefredaktör för Dagens Samhälle.

Verksamheter som förnyar skolan, vården eller omsorgen kan tävla om utmärkelsen Årets välfärdsförnyare. Den ges till kommuner, regioner, företag eller organisationer, tillsammans eller var för sig.

Framtidsorienterade arbetssätt, projekt eller verksamheter som berör bostäder, infrastruktur eller social och miljömässig hållbarhet kan få priset Årets samhällsbyggare. Såväl privata som offentliga aktörer kan nomineras.

Årets samhällsentreprenör kan personer, företag eller ideella organisationer bli, om de bidrar till att lösa ett samhällsproblem.

Högre chefer inom kommuner och regioner, vars ledarskap är framsynt, engagerat och hållbart, har chans att utses till Årets offentliga ledare. Förra året nominerades Varas kommundirektör Anna Cederqvist, Borlänges kommundirektör Åsa Granat och Botkyrkabyggens vd Chris Österlund.

Alla nominerade bjuds in till Stora Samhällsdagen den 13 maj, som Dagens Samhälle arrangerar för sjätte året i rad. Där medverkar bland andra arbetsmarknadsminister Eva Nordmark och ledarskapsforskaren Ingrid Tollgerdt-Andersson.

På kvällen blir det galamiddag och prisutdelning.

 – Förutom att vi ska prisa ett gäng kommuner och goda välfärdsinitiativ ser vi också Stora Samhällsdagen som en mötesplats där deltagare har en chans att möta andra som har liknande utmaningar. Sveriges kommuner har bara att vinna på att träffas mer och utbyta erfarenheter. Vår roll är att försöka bidra till det mötet och lyfta goda exempel, säger Olov Carlsson.

Vill du nominera någon person eller verksamhet. Det kan du göra här

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 20 februari 2020 kl 09:43
Uppdaterad: 26 februari 2020 kl 13:20