Nyhet
Avtalsrörelsen
9 september 2020 kl 10:40

Coronabonus blir stridsfråga i avtalsrörelsen

Anställda inom vård och omsorg kan komma att belönas med ett engångsbelopp som tack för goda insatser under coronakrisen.

Parterna inom kommun- och regionsektorn enades i våras om att på grund av coronapandemin skjuta upp förhandlingarna om nya avtal till efter sommaren och förlänga gällande avtal till den 31 oktober 2020.

I kommuner, regioner och kommunala bolag berörs ungefär en miljon anställda av avtalsförhandlingarna.

Den kommunala avtalsrörelsen nystartade i början av september och ett förslag som har förts fram är att anställda inom vård och omsorg ska belönas med ett engångsbelopp som tack för goda insatser under coronakrisen.

I avtalsrörelsen har Kommunal krävt högre löneökningar än andra. Industrifackens krav är 3 procents påslag men Kommunal kräver en halv procent mer till sina yrkesutbildade medlemmar, bland annat undersköterskor.

Motståndet mot att en så stor grupp ska få mer är kompakt från fack och arbetsgivare inom industrin. 

Arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen har i stället föreslagit att anställda inom vården ska kunna få ett engångsbelopp.

– Det här blir inte löneökningar utan en belöning eller ett tack för hjälpen i form av ett engångsbelopp, säger förhandlingschef Tomas Undin till Sveriges Radio.

– Vi kommer att ta med det i diskussionerna så klart, säger Joakim Larsson, som är ordförande i Sveriges Kommuner och Regioners förhandlingsdelegation till Sveriges Radio.

Enligt Joakim Larsson skulle ett engångsbelopp eller en bonus vara annorlunda för offentlig sektor.

– Ganska ovanligt men det dyker ju upp pålagor ibland, både från statligt håll och även lokalt, säger han.

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 9 september 2020 kl 10:40
Uppdaterad: 14 september 2020 kl 11:02