Nyhet

Chockval i vänsterfästet Fagersta

Vänsterpartiet i Fagersta nästan halverades i årets val. Stig Henriksson (V) lämnar som kommunstyrelseordförande efter 16 år. – Det enkla svaret är att vi inte har skött oss tillräckligt bra de fyra åren som varit och inte har så bra politik för de kommande fyra åren, säger han.

Vänsterpartiet tappar nio mandat i kommunfullmäktige i Fagersta och passeras av Socialdemokraterna som största parti. 

Att ni tappar så mycket, från nästan 56 procent av stödet till knappt 30 procent, var det väntat?
– Nej, vi har nog allihop känt av stämningen att det skulle bli en redig valförlust, men att det skulle bli av den här magnituden det fanns inte på kartan.

 

En hätsk debatt om flyktingar kan ligga bakom den oväntat tunga förlusten.
– Den stora valfrågan har varit spontaninvandring som de flesta envist förknippar med frukten av kommunalt beslut, det är väldigt inrotat. Men spontaninvandring är ju spontan och sker där det finns lediga lägenheter, säger Stig Henriksson.

 

– Vi har avtal med länsstyrelsen om flyktingmottagande av 25 personer, men har 350 nya invånare. Tyvärr ses de mest som problem och inte som en möjlig framtida resurs.

Marino Wallsten (S) tar över som högsta politiker i Fagersta. Men en majoritet bestående av S och V ligger nära till hands. Partierna har tillsammans 25 av 35 mandat, enligt det preliminära resultatet. 

 

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.