Nyhet
Arbetsmiljö
6 oktober 2020 kl 14:46

Chefer kräver att kommundirektören avgår

Efter nakenskandalen: nu kräver 32 av cheferna på Hörby kommun att kommundirektör Lena Mårtensson Stenudd ska avgå.

32  av de cirka 40 cheferna inom Hörby kommun kräver i en skrivelse till kommunstyrelsen att kommundirektör Lena Mårtensson Stenudd lämnar sin tjänst, uppger Sydsvenskan.

Cheferna menar att Lena Mårtensson Stenudds förtroende är förbrukat på grund av hur hon har hanterat efterspelet av en konferens som kommunen tidigare i höst hade på Örenäs slott, där bland annat minst en chef badade naken inför de andra deltagarna.

I skrivelsen beskrivs också en arbetsmiljö bland kommunanställda som under det senaste året har präglas av tystnadskultur och rädsla för repressalier från kommundirektören.

– Nu kan vi bara invänta responsen. I slutändan är det en politisk misstroendeförklaring jag hoppas på. Ett nytt politiskt styre och att de här chefsposterna som är vakanta tillsätts med riktiga chefer, inte med konsultlösningar, så att vi landar i arbetsro någon gång, säger en av cheferna till Sydsvenskan.

Även från politiskt håll vacklar stödet för Lena Mårtensson Stenudd.

– Personligen har jag inte förtroende för henne, säger Centerns gruppledare i Hörby Anders Larsson till Skånska Dagbladet.

Hans Frank, gruppledare för Liberalerna i Hörby, anser att situationen för kommundirektören har blivit ohållbar i och med att 32 chefer har förklarat att man saknar förtroende för henne, en uppfattning som delas av Renaldo Tirone (S).

Kommunen har kallat till en pressträff i morgon, onsdag, klockan 12.30 med anledning av händelseutvecklingen.

På måndagen skickade de lokala fackförbunden också in en begäran till Arbetsmiljöverket med krav på åtgärder sedan de ansett att kommunen svar på fackets krav på utredning och åtgärder inte ansetts vara tillräckliga.

 

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 6 oktober 2020 kl 14:46
Uppdaterad: 6 oktober 2020 kl 17:29