Nyhet
SD
11 september 2020 kl 15:15

Bromölla får inte förbjuda bön

Förvaltningsrätten i Malmö har beslutat att Bromölla kommun inte får förbjuda bön på arbetstid. Det meddelade domstolen på fredagen.

Det var den 28 maj 2019 som kommunstyrelsen i Bromölla valde att lägga till att bönestund på betald arbetstid inte var tillåtet i riktlinjerna för anställda i kommunen.

Riktlinjen strider dock mot både bestämmelserna om religionsfrihet i regeringsformen och Europakonventionen.

Enligt kommunens representant skulle riktlinjen inte uppfattas som ett totalförbud och att det fanns utrymme för tolkning och individuella bedömningar.

– Den beslutade riktlinjen har inte ansetts ge något sådant utrymme, och därför har det inte inverkat på domstolens prövning att kommunen senare har förklarat att man ska göra individuella bedömningar, säger rådmannen Henrik Hedberg i ett pressmeddelande.

– Prövningen har utgått från vad som faktiskt står i beslutet, och så som beslutet är utformat är bedömningen att det strider mot bestämmelserna om religionsfrihet.

Nyligen avgick Eric Berntsson (SD) som kommunstyrelsens ordförande i Bromölla och SD klargjorde efter det att man inte längre vill styra kommunen i minoritet. För att kunna sitta kvar har partiet till och med kommit med en invit till Socialdemokraterna.

Skribent

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 11 september 2020 kl 15:15
Uppdaterad: 15 september 2020 kl 10:49