Nyhet
Coronaviruset
26 januari 2021 kl 10:46

Blekinge hemligstämplar vaccinationsplanen

Region Blekinge har sekretessbelagt stora delar av sin vaccinationsplan, bland annat med hänvisning till risken för stölder.

Den pågående vaccineringen mot covid-19 sker enligt en nationell plan. Men även regionerna upprättar planer som handlar om transporter, lokaler, personal med mera.

Blekinge Läns Tidning (BLT) rapporterar att Region Blekinge som enda kommun sekretessbelagt i stort sett hela sin plan.

Det hela upptäcktes när TT begärde ut alla regioners vaccinationsplaner. Nyhetsbyråns reporter uppger för BLT att Blekinge är den enda region som inte lämnat ut dokumentet i sin helhet. Beslutet har överklagats.

– När det bland annat gäller distributionsplats så vill vi hålla det för oss själva. Det beror bland annat på att det finns en stöldbegärlighet. Det är den enkla förklaringen. Det är ju inte vilket vaccin som helst, säger Region Blekinges vaccinsamordnare Mats Berggren till BLT.

Han uppger att beslutet tagits i samråd med regionens säkerhetschef och att det handlar om en allmän bedömning som inte beror på att det finns en lokal hotbild.

Skribent

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 26 januari 2021 kl 10:46
Uppdaterad: 26 februari 2021 kl 07:45