Nyhet
Utbildning
28 september 2020 kl 14:53

Arbetslösa får betalt för att plugga

Arbetslösa ska kunna läsa in gymnasiet med ekonomisk ersättning. Det har regeringen beslutat.

– Vi har det tuffaste läget på arbetsmarknaden i modern tid. Utbildning är nyckeln när Sverige ska starta om efter krisen, sa arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) när hon presenterade besluten vid en presskonferens på måndagen.

Ett av besluten handlar om att arbetssökande i behov av grundläggande eller gymnasial utbildning ska kunna studera upp till ett år med bibehållen ersättning. Det är Arbetsförmedlingen som avgör om detta är motiverat för att öka chanserna till jobb.

Ett annat beslut handlar om att Arbetsförmedlingen får i uppdrag att anvisa fler personer till utbildning. Avsikten är att fler ska kunna etablera sig på arbetsmarknaden.

– Det blir tuffare krav, sa Eva Nordmark på presskonferensen.

Hon kunde inte svara på hur många fler arbetslösa som kommer att börja studera med anledning av besluten.

Ministern påtalade att cirka 150 000 av dem som är inskrivna hos Arbetsförmedlingen saknar gymnasieutbildning.

– Samtidigt finns det ett stort behov av yrkesutbildade hos arbetsgivarna. Därför behöver fler utbilda sig, sa Eva Nordmark.

Besluten träder i kraft den 1 november och bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 28 september 2020 kl 14:53
Uppdaterad: 28 september 2020 kl 15:01