Nyhet
Sjukvård
9 april 2020 kl 10:30

Anställda vill ha ekonomiskt skydd mot corona

En halv miljon tjänstemän i kommuner, regioner och stat står utan säkert skydd mot inkomstförlust orsakad av coronasmitta. Oacceptabelt, skriver 14 fackförbund.

Företrädare för de fackliga organisationerna skriver i en debattartikel i Svenska Dagbladet att det finns oklarheter kring skyddet i de kollektivavtalade försäkringarna för anställda i kommuner, regioner och stat. Covid-19 finns inte omtalad bland de sjukdomar som är godkända och som ska täcka arbetsskada genom smitta.

”De tuffa prövningarna i det dagliga arbetet är fullt tillräckliga utan att de anställda dessutom ska behöva oroa sig för de eventuella följderna av att bli smittad och svårt sjuk på grund av coronaviruset. Ingen ska behöva drabbas ekonomiskt!”, skriver företrädarna.

De kräver att arbetsskadeförsäkringarna omedelbart kompletteras, så att full ekonomisk kompensation garanteras vid coronasmitta.

Det är förbunden i Offentliganställdas förhandlingsråd (OFR) som står bakom kraven. I OFR ingår bland annat Vårdförbundet, Läkarförbundet, Vision, Ledarna och Akademikerförbundet SSR.

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 9 april 2020 kl 10:30
Uppdaterad: 9 april 2020 kl 11:31