Nyhet
Korruption
4 december 2020 kl 15:40

AnnSofie Andersson polisanmäls för läckan

En enig styrelse i Östersunds Rådhus AB, Östersunds kommuns moderbolag, beslutade i förra veckan att polisanmäla den förra kommunstyrelseordföranden AnnSofie Andersson (S).

Kommunen vill att polisen utreder om AnnSofie Andersson har gjort sig skyldig till brott mot tystnadsplikten och trolöshet mot huvudman.

Bakgrunden till polisanmälan är att styrelsen för Östersunds rådhus AB anser att AnnSofie Andersson läckte sekretessbelagda uppgifter till den då brottsmisstänkte Daniel Kindberg, före detta ordförande i Östersunds FK samt tidigare vd i Östersundshem.

Daniel Kindberg dömdes för ett år sedan till tre års fängelse för grova ekonomiska brott. Han nekar till brott och domen är överklagad.

Nyligen kom ett nytt åtal mot honom, nu för mutbrott. Av förundersökningen i det målet framgår att polisen i juni 2018 avlyssnat telefonsamtal mellan AnnSofie Andersson och Daniel Kindberg, vilket Östersunds-Posten var först med att berätta om.

I förundersökningsprotokollet återges samtal där AnnSofie Andersson till Daniel Kindberg lämnade känsliga uppgifter från Östersundshems egen utredning av hans agerande när han var bolagets vd.

– Där och då riskerade det att orsaka väldigt stor skada eftersom vi då ännu inte hade beslutat hur vi skulle agera i förhållande till alla inblandade parter, säger Bosse Svensson till Dagens Samhälle.

I sin polisanmälan skriver Östersunds Rådhus AB att man vill se en bred förundersökning. Bosse Svensson framhåller att det exempelvis är viktigt att få veta om det kan finnas mer i telefonavlyssningen som kan ha betydelse.

– Vi vill att man tittar på det eftersom det kan finnas andra samtal som leder i bevis att vi har lidit skada, säger han.

 

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 4 december 2020 kl 15:40
Uppdaterad: 8 december 2020 kl 13:33