Nyhet
3 oktober 2014 kl 11:00

Denna artikel publicerades för 6 år sedan

Allvarligt att landet saknar integrationsminister

Roger Haddad (FP), riksdagsledamot, tycker att det är ytterst allvarligt att det inte finns någon integrationsminister i den nya regeringen. – Det är anmärkningsvärt med tanke på SD:s ökade stöd, säger han.

”Ytterst allvarligt”, twittrade Roger Haddad på fredagsmorgonen när det stod klart att den nya statsmininstern Stefan Löfven (S) plockat bort integrationsministerposten i den tillträdande regeringen.

- Om jag hade varit statsminister hade jag lyft integrationsfrågan för att signalera att vi tar den på allvar, säger han.

Roger Haddad tycker att Löfvens beslut är felaktigt med tanke på den politiska utveckling vi sett i Sverige på sistone där SD gick kraftigt framåt i valet. Och dessutom i en tid då många väljare uppfattar att svensk integrationspolitik har havererat.

- Nu är det upp till politikerna, både på nationell och kommunal nivå, att ta ansvar för integrationen. Vi har inte varit tillräckligt tydliga och väljarna har sett att integrationen har misslyckats, hävdar Haddad. 

Men handlar inte integration i grunden om arbetsmarknads- och bostadspolitik? 
- Visst, men någon måste ta det övergripande ansvaret och vara en samlande kraft. Risken finns nu att ingen tar ansvar. 

Och det är just det som landet, som befinner sig i ett känsligt politiskt läge, inte behöver just nu, enligt Haddad. 

- Integrationspolitik handlar också till stor del om opinionsbildning, det måste finnas någon som tar debatten. Det är bra om det finns en utpekad minister som känner för de här frågorna och som ser till att de andra ministrarna tar sig an dem.

Skribent

Karin Lundahl
reporter/debattredaktör

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 3 oktober 2014 kl 11:00
Uppdaterad: 3 oktober 2014 kl 13:52