Nyhet
Coronaviruset
27 mars 2020 kl 14:52

Alliansen och S startar krissamarbete i Göteborg

Alliansen och Socialdemokraterna i Göteborg har kommit överens om att samarbeta under coronakrisen.

Göteborgs styrs sedan valet 2018 av Alliansen, som har endast 24 av de 81 mandaten i kommunfullmäktige. För att säkra en majoritet som kan fatta snabba och tuffa beslut under coronakrisen har Alliansen nu vänt sig till Socialdemokraterna.

På en presskonferens på fredagen meddelade de ledande företrädarna för Alliansen och S att de ingått en krisuppgörelse om samarbete som ska gälla till den 1 juli.

– Vi står inför den största utmaningen i modern tid. Det enda sättet att möta krisen är som ett samlat Göteborg. Därför har vi ingått en tidsbegränsad uppgörelse med Socialdemokraterna för att kraftfullt hantera den, sa kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M).

Han tillade att Alliansen kommer att söka samförstånd också med övriga partier.

Socialdemokraternas gruppledare Jonas Attenius konstaterade att Göteborg nu står inför svåra prövningar.

– Välfärden, och särskilt äldreomsorgen, hade en akut personalbrist redan före coronautbrottet och nu är läget kritiskt. Otaliga göteborgare är oroliga för sin egen försörjning och i många fall även för hela sin framtid. Det är dags att temporärt lägga partipolitiken åt sidan, sa han.

– På det här sättet säkrar vi stöd för att driva igenom de beslut som behövs för att minska smittspridningen och skydda människors ekonomi. Det betyder ju inte att politiken sätts på paus. Vi är fortfarande i opposition. Men i frågor som gäller coronakrisen står vi enade.

Alliansen och S får tillsammans en knapp majoritet med 41 av de 81 mandaten i kommunfullmäktige.

Skribent

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 27 mars 2020 kl 14:52