Nyhet
Statistik
8 oktober 2020 kl 16:15

Äldre skolstatistik blir åter offentlig

Skolverket backar nu från sitt beslut att inte längre publicera statistik om enskilda skolor. Men det är bara gammal information som åter blir offentlig.

Den 1 september hemligstämplade Skolverket all information om enskilda skolors elevsammansättning och snittbetyg. Inte ens registret över vilka skolor som finns var längre offentligt.

Men från och med nästa vecka kommer statistik som tidigare publicerats att successivt läggas ut på webben igen.

– Efter fördjupade analyser har vi kommit fram till att det finns statistik hos andra verksamheter på Skolverket som fanns där redan före den 1 september. I dessa verksamheter är uppgifterna offentliga, eftersom de inte omfattas av statistiksekretessen eller någon annan tillämplig sekretessbestämmelse. Därför återpublicerar vi den skolstatistiken nu, säger Eva Westberg, chefsjurist på Skolverket, i ett pressmeddelande.  

Det något kryptiska uttalandet syftar på att det råder särskilt stark sekretess kring information som inhämtats i syfte att producera statistik. 

Som en lösning på problemet med att skolstatistiken plötsligt blev hemlig har Skolverket föreslagit att uppgifter ska samlas in utanför den vanliga statistikverksamheten och på så vis inte omfattas av den starka statistiksekretessen. Både Skolverket och Statistiska centralbyrån har lämnat flera förslag till regeringen kring hur problemet ska lösas. Regeringskansliet arbetar fortfarande med det, och i väntan på en lösning kommer enbart äldre statistik att publiceras. 

En färsk och uppdaterad version av skolenhetsregistret kommer dock att bli offentlig igen den 6 november, eftersom regeringen i dag, torsdag, fattat beslut om en ny förordning.

 

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 8 oktober 2020 kl 16:15
Uppdaterad: 8 oktober 2020 kl 16:20