Nyhet
Poll of polls
12 februari 2015 kl 11:46

Denna artikel publicerades för 5 år sedan

950 000 skulle rösta på SD i dag

Sverigedemokraterna fortsätter uppåt. I nya DS Poll of polls, nu uppdaterad med Yougovs senaste mätning, får partiet 15,1 procent vilket är all-time-high.

När DS Poll of polls – baserat på drygt 11 500 intervjuer – justeras för Yougov ökar blockskillnaden till de rödgrönas fördel. På blocknivå är avståndet nu 5 procentenheter, men skillnaden ökar främst för att borgerliga partier tappar sympatisörer till SD.

Sverigedemokraterna är det enda parti som direkt gynnas när debatten kretsar kring flyktingmottagning, tiggeri och islamistiska terrorister från Göteborg och Örebro. Partiet, som fått ensamrätt på invandringsfrågan, behöver egentligen inte göra något på egen hand. Det räcker med att andra diskuterar dessa frågor.

SD fick i valet 801 000 röster. Partiets bas har sedan dess vuxit med 17 procent. I dag svarar cirka 950 000 svenskar att de skulle rösta på Sverigedemokraterna om det vore val.

Det går inte att få så många röster om man inte växer i städerna. I valet 2014 kom drygt var fjärde röst på SD från 13 storstäder. I samtliga nedanstående kommuner fick SD fler än 10 000 röster i riksdagsvalet.

I DS Poll of polls håller SD och FP ställningarna som de partier som gått bäst respektive sämst sedan valdagen.

Dagens Samhälles Poll of Polls är en viktad sammanställning av konsensusopinionen i Sverige just nu. Den senaste uppdateringen hittar du här.

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.