Nyhet
9 november 2012 kl 11:09

Denna artikel publicerades för 8 år sedan

860 miljarder som</br>borde granskas bättre

– Den offentliga marknaden utgör en fjärdedel av Sveriges BNP, men är fortfarande dåligt belyst. Detta vill Dagens Samhälle råda bot på. Det sa chefredaktör Mats Edman när han presenterade rapporten Den offentliga marknaden 2012 inför 150 seminariedeltagare.

Det var fullsatt på Operaterassen i Stockholm när rapporten presenterades på ett frukostmöte. Rapporten visar att den offentliga sektorn köper varor och tjänster för hela 860 miljarder och listar bland annat vilka företag som är störst i de olika branscherna.

Mats Edman tog i sin presentation av rapporten upp att de privata aktörerna i dag har cirka 15 procent av välfärdsmarknaden, men att deras andel hela tiden växer. Inte minst handlar det om att de stora bolagen tar över allt mer.
– I dag diskuteras det mycket om kvalitetsbrister och hur de ska åtgärdas. Eftersom det offentliga fortfarande utför 85 procent av alla välfärdstjänster är det väl också på denna sida som majoriteten av bristerna finns, sa Mats Edman.

Efter presentationen av rapporten vidtog en diskussion om vinster i välfärden. I panelen fanns Carola Lemne, vd Praktikertjänst, Fredrik Gren vd Ambea/Carema, Lars Pettersson generalsekreterare för Famna (ideella företagens organisation) samt Stefan Carlén, ekonom på Handelsanställdas förbund och den som format LO:s krav på non-profit i välfärden.

Moderator Cecilia Garme inledde med att beskriva polariseringen i debatten som att vinstmotståndarna målar upp en bild av att bolagen plockar hem vinster och skrattar hela vägen till Jersey, medan vinstförespråkarna beskriver sina motståndare som att de vill tvinga alla gamla att äta fiskpinnar och spela bingo.

Så många argument av den typen fanns dock inte i diskussionen som blev en intressant och ganska nyanserad drabbning. Det hettade dock till en del när det handlade om olika tolkningar av resultaten i olika kvalitetsmätningar.
– Ingen tycker att vinstdrivande företag ska sköta polis eller försvar, men vår välfärd ska få utföras av bolag vars huvuduppgift är att skapa vinst till sina ägare. Det är klart att man här får en lägre personaltäthet eftersom det är på den sidan man drar ned för att kunna göra vinst, menade Stefan Carlén som hävdade att resultatet blir sämre kvalitet.

Här fick han förstås mothugg.
– Det finns många mätningar som visar att mer personal inte alls hänger omedelbart ihop med högre kvalitet, sa Carola Lemne.
– Vi kommer ut bättre på alla kvalitetsparametrar, hävdade Fredrik Green.

Lars Pettersson från Famna intog lite av en mellanställning i debatten men menade att undersökningar visat att man får högre kvalitet med stor andel non-profit-bolag.

Han påpekade också att non-profit inte handlar om att Famnas medlemmar inte ska gå med vinst.
– Ett överskott behövs förstås, men vi delar inte ut det till några ägare utan återinvesterar i verksamheten.

Här kan du beställa rapporten
dagenssamhalle.se/om2012

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 9 november 2012 kl 11:09
Uppdaterad: 9 november 2012 kl 12:08