Nyhet
Stora Samhällsgalan
4 maj 2017 kl 00:10

Denna artikel publicerades för 3 år sedan

500 läxhjälpare stödjer elever med skakiga betyg

Nominerad till Årets samhällsentreprenör: LÄXHJÄLPEN. 1 500 elever med stor risk att inte klara godkända avgångsbetyg i grundskolan får individuellt studiestöd i Stiftelsen Läxhjälpens program i dag. Erfarenheten talar ­tydligt: de allra flesta kommer att lyckas.

Priset för en ung människa som misslyckas i skolan kan bli utanförskap, inte sällan livslångt.

Med finansiering från partners i framför allt näringslivet verkar Stiftelsen Läxhjälpen för att misslyckandena ska utebli. Insatserna riktas dit där riskerna är som störst.

I dag samarbetar Läx­hjälpen med 45 högstadieskolor i nio kommuner, skolor i utsatta områden där andelen elever som inte klarar behörighet till gymnasiet är extra stor.

– Vi riktar oss till de ele­ver som lärare bedömer ­löper störst risk att inte klara godkända betyg och som har ett omfattande behov av extra insatser, säger ­Maria Arn­eng, Stiftelsen Läxhjälpens generalsekreterare.

2016 växte ­verksamheten stort. Omsättningen gick från 7,5 till 10 miljoner kronor när 15 nya samarbetsskolor tillkom. 1 000 elever i programmet blev 1 500, de flesta elever i åttan och nian. De stöds av 500 anställda läxhjälpare, stödet är individuellt och utvecklingen rapporteras löpande.

Sedan starten 2007 har över 80 procent av de ele­ver som följt programmet uppnått godkända betyg för att studera vidare.

– 17 800 avgångselever i nian klarade inte godkända betyg förra året. Vår långsiktiga ambition är att kunna stötta alla i risk­zonen. Det är en bit dit. Men vi vet att vi har ett program som fungerar, så varför inte sikta på att applicera det på hela landet? säger Maria ­Arneng.

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 4 maj 2017 kl 00:10