Nyhet
Ekonomi
3 november 2020 kl 10:12

10 nya coronamiljarder till kommuner och regioner

Regeringen avsätter ytterligare 10 miljarder som ska kompensera för extra kostnader i samband med coronapandemin.

Tidigare har regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna beslutat om cirka 10 miljarder kronor i ersättning till kommuner och regioner för extra kostnader i samband med coronakrisen. Nu dubblas den siffran, skriver bland annat Dagens Nyheter.

Hittills har landets kommuner och regioner ansökt om runt 11 miljarder kronor för att täcka ökade kostnader för sjukvård och omsorg till följd av covid-19. Det handlar bland annat om övertidsersättning för personalen och ökad användning av sjukvårdsmaterial.

– Det här är mer än vad kommunerna och regionerna har ansökt om. Vi tar höjd för att det finns risker för ökade kostnader, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till Dagens Nyheter.

Orsaken till extraersättningen är att smittspridningen tagit fart på nytt under hösten. Flera regioner varnar för att belastningen på sjukvården kommer att öka den närmaste tiden.

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Publicerad: 3 november 2020 kl 10:12