Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från Public Partner

Utan effektivisering sitter kommunerna i en rävsax

Hur kan man fördela resurserna så att de räcker både till den dagliga driften och framtidens utmaningar? ”Det är en av de stora knäckfrågorna i offentlig sektor i dag”, säger Krister Högne, vd på Public Partner.

Publicerad: 8 april 2021, 09:25


”Effektivisering kräver nya perspektiv och det är där vi kommer in”, säger Krister Högne på Public Partner. Foto: Public Partner

Kommuner och regioner står inför stora utmaningar: behovsförändringar utifrån demografiska förändringar, ekonomiska utmaningar, samspel mellan politiskt förtroendevalda, kompetensförsörjningen, ändrade förutsättningar på arbetsmarknaden… Det är just de här utmaningarna som Krister Högne och hans kollegor på Public Partner arbetar med i sin relation med ledare i kommuner, kommunförbund och i interkommunal samverkan runtom i Sverige – och därmed möter varje dag.

Public Partner är ett konsultföretag med inriktning på styrning och ledning av i första hand offentliga organisationer. Men ambitionerna stannar inte riktigt där.

– Vi vill sätta spår i en samhällsutveckling med rötterna i den representativa demokratin och ett lokalt självstyre, förklarar Krister Högne.

Utmanar strukturer och kulturer
Enligt Krister Högne handlar mycket om att minska gapet mellan besluten i den direktvalda församlingen och det som sedan sker i den offentligt finansierade vardagen.

– Många förlitar sig på tekniken för att kunna möta de ekonomiska utmaningarna framåt, men det gäller att ha klart för sig vad som krävs i form av förnyad styrning och ledning om man ska lyckas nå önskade resultat med saker som automatisering och artificiell intelligens, menar Krister Högne och fortsätter:

– Därför gäller det att utmana strukturer, kulturer och regelverk. Och att våga ställa sig frågan hur de nya möjligheterna påverkar organisation, grupp och individ på ett djupare plan. Att se konsekvenser är avgörande för att bli framgångsrik.

Skapar en skarp bild
Effektivisering kräver ett systematiskt arbetssätt. Krister Högne pratar om en treenighet och gör en jämförelse med en kameralins.

– Allra först gäller det att kunna läsa av och formulera den utvecklingssituation som respektive organisation befinner sig i. Andra delen handlar om strukturer och styrsystem. Finns det ett styrsystem i den här kommunen som gör det sannolikt att jobba mot de uppsatta målen? Det tredje benet handlar om harmoni. Ledarskapet, kulturen, värderingarna är alla aktörer i systemet ombord på samma tåg?

– Får du till alla de här tre delarna på ett bra sätt, då får du en skarp bild. Annars blir det suddigt. Genom att våga utmana och vitalisera den traditionella mål- och budgetprocessen och etablera en dynamisk styrning kan du sedan skaffa dig ekonomisk kontroll över utvecklingen, säger Krister Högne.

Hur kan vi bli så effektiva som möjligt?
Den stora utmaningen just nu på många håll handlar om att fördela resurserna i en organisation. Många har mer än fullt upp med välfärden och då får den nödvändiga utvecklingen tyvärr stå lite åt sidan.

– Hur hittar man resurser till att även tänka framåt, det är en av knäckfrågorna, menar Krister Högne. Den här utmaningen är långt ifrån vardagsmat i kommunerna. Det kräver nya perspektiv och det är där vi kommer in. Vi jobbar med de här frågorna varje dag och kan vara en ledstång på den resan.

Public Partner har arbetat med både små och stora kommuner och kommunala bolag, från Skåne till Norrbotten. Bland uppdragsgivarna finns även regioner, fackliga organisationer och ett och annat privat företag.

– Det gemensamma för alla hur vi med styrning och ledningsfrågor har arbetat med att minska avstånden från de som jobbar i leveransen till medborgarna. Vi sätter medborgarnyttan i fokus och utgår från frågan ”Hur kan vi bli så effektiva som möjligt?”, avslutar Krister Högne.

Vill du veta mer om hur Public Partner arbetar med styrning- och ledningsfrågor? Läs mer på publicpartner.se

Fakta: PUBLIC PARTNER
Ett konsultföretag med inriktning på styrning och ledning av i första hand offentliga organisationer. Public Partner jobbar dagligen med att hjälpa sina uppdragsgivare att effektivisera, spara pengar och stödja en mer kvalitets- och rättssäkrad leverans till medborgarna. Kombinationen av en sylvass analys med ett processorienterat arbetssätt är grundförutsättningen för en framgångsrik förändringsledning, enligt Public Partner. 

DELAR UT AXELPRISET
I december 2019 delar Public Partner tillsammans med Kommuninvest i Sverige Ekonomisk förening ut Axelpriset för andra gången. Axelpriset är en utnämning till ledande personer som står för de kärnvärden som det innebär att behålla och stärka tilliten till samhällskontraktet. Namnet anspelar på kärnvärden som går tillbaka till Axel Oxenstiernas tid.​​​​​​

Läs mer

Texten är en annons från Public Partner