söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från RCO

Systemet som kombinerar tillgänglighet med säkerhet i skolan

Skolor är en miljö som behöver vara flexibel och tillgänglig samtidigt som säkerheten behöver vara hög. Det är något som ett passer- och säkerhetssystem från RCO kan hjälpa till med. – Våra system är skalbara och flexibla vilket gör dem till ett bra val för skolor där man kan behöva anpassa och skala upp såväl antal lokaler som funktioner efter behov, säger Claes Gustafsson key account manager på RCO.

Publicerad: 13 maj 2022, 13:38


RCO:s produkter återfinns hos en rad återförsäljare, som alla är kvalitetssäkrade av RCO.

Skolor är en miljö, där behovet av pålitliga och flexibla passer- och säkerhetssystem är stort. Här samlas dagligen hundratals personer som alla behöver tillgång till skolans lokaler. För att lösa denna utmaning satsar många skolor på någon typ av passer-lösning med kort eller taggar. RCO har funnits på marknaden i över 45 år och har under denna tid hjälpt flera skolor och kommuner att installera ett passersystem.

– Med ett öppet och skalbart system kan en kommun använda ett system till alla sina skolor. På det sättet kan man lägga till nya lokaler vartefter behov uppstår och allt kan administreras i samma mjukvara med en central serverlösning. Detta ger kommunen bättre kontroll och överblick över skolornas lokaler och vilka som passerar, säger Claes Gustafsson.

Koppla ihop med befintliga system
En stor fördel med RCO:s system är att de enkelt går att koppla till befintliga system, som inbrottslarm, brandlarm och bokningssystem. På det sättet kan man enkelt säkerställa att evakueringsåtgärder fungerar korrekt och att alla dörrar öppnas vid behov av utrymning. Systemet kan konfigureras att valda händelser och dörrar genererar ett larm via e-post och/eller sms till personal för åtgärd.

– Eftersom systemet kan kopplas ihop med personaldatabas eller bokningssystem kan man spara en hel del tid och administration om man har lokaler eller ytor som hyrs ut. Då kan man enkelt ge tillfälliga behörigheter som bara fungerar de tider som lokalen är uthyrd. Det går att undvika mycket dubbel administration genom att samla allt i ett system, säger Gustafsson.

Flera funktioner – även för elever
Idag är det många skolor som bara delar ut taggar eller passerkort till personalen men det blir, enligt Gustafsson, allt vanligare att även eleverna får taggar för att kunna röra sig fritt i skolan.

– Det gör att man kan öka säkerheten ytterligare eftersom skolan inte behöver stå olåst på dagarna. För de som vill finns det även lösningar för att digitalisera lås på elevskåp där man använder samma tagg för övriga dörrar.

Eftersom det är enkelt att programmera om en tagg behöver man inte heller vara så rädd för att en tagg ska komma på villovägar.

– Förr när man använde nycklar var det ett stort problem och en stor kostnadsfråga om en nyckel försvann, nu är det enkelt att spärra behörigheten för den borttappade taggen, säger Gustafsson.

Uppgradera äldre system
System med taggar är inget nytt utan de har funnits på marknaden i tre decennier. Men när det gäller säkerheten har det hänt en hel del under åren.

– De gamla lästeknikerna var väldigt lätta att läsa av och kopiera. Det gick på bara några sekunder. Men dagens system är nästan omöjliga att kopiera. Har man ett gammalt system så kan det därför vara läge att uppgradera det med nya taggar. Man behöver inte byta ut hela systemet utan det går att uppgradera ett befintligt, avslutar Gustafsson.

Fakta om RCO:
RCO grundades 1976 och ägs sedan 2017 av Novax. RCO har 150 anställda och är verksamt i Sverige, Finland, Norge och Danmark. RCO ingår i RCO Gruppen och under 2020 förvärvades Din Box och EasyAccess för att bredda produktportföljen.

All RCO:s utveckling, support och eftermarknad finns i samma hus i Järfälla. Tillverkning sker till 99 procent i Sverige.
RCO:s produkter återfinns hos en rad återförsäljare, som alla är kvalitetssäkrade av RCO

Behöver du tips inför en upphandling av säkerhetssystem? Här kan du läsa RCO:s guide!

Texten är en annons från RCO