Annons från Svensk Chefsförening

Därför behöver även chefer ett fackförbund

Just nu är det många organisationer, företag och inte minst ledare som prövas hårt. Som chef i blickfånget är det nu extra viktigt att känna att stöd finns inom räckhåll. Det stödet finns i medlemskapet i Svensk Chefsförening.

Chefer behöver kompetens- och ledarutvecklingsprogram och rådgivning, men också facklig trygghet. Och även chefer behöver veta att det alltid finns någon som kan backa upp när det blåser hårt. Det är precis vad Svensk Chefsförening, en del av Akademikerförbundet SSR, erbjuder.

– Det är viktigt att det finns en part som jobbar för chefers förutsättningar för att lyckas, säger Martin Runefelt, som arbetar med ledarskap och chefsförsörjning inom HR på Försäkringskassan.

Martin Runefelt blev tidigt medlem i Akademikerförbundet SSR och efter några år som chef gick han med i Svensk Chefsförening. Samma väg tog Inga-Lill Hultin, i dag administrativ chef på Trafikkontoret i Stockholm.

– Jag skulle vilja sammanfatta mitt medlemskap med tre ord: trygghet, tillit och utveckling, säger hon.

Tryggt och kunnigt chefsfackligt stöd
Som medlem i Svensk Chefsförening får du särskilt stöd i frågor om arbetsrätt, lön och chefsrollen. Man har alltid tillgång till särskilda chefsförhandlare som har egen chefserfarenhet.

– Rätt chefslöner är en jätteviktig fråga. Om man räknar den övertid som chefer arbetar utan att få ersättning så har cheferna ofta lägre lön och sämre villkor än andra arbetstagare, säger Inga-Lill Hultin och fortsätter:

– För mig är det viktigt att känna trygghet och därför är det skönt att ha en chefsförhandlare som kan företräda mig. Dessutom känns det väldigt tryggt, inte minst i dessa tider, att ha förbundets inkomstförsäkring.

Martin Runefelt har använt förbundets chefsförhandlare vid ett par tillfällen, exempelvis när han har suttit som spindeln i nätet under stora organisationsförändringar.

– När det är saker som tar lång tid och påverkar många människor är det skönt att ha det där extra stödet, utöver det stöd man som chef kan få av specialisterna på HR-avdelningen. Vad har jag rätt att göra? Hur bör jag agera? Det är sådana frågor jag har ställt, säger han.

Professionsförbund som driver viktiga frågor
Svensk Chefsförening har fokus på både fackliga frågor och professionsperspektiv.

– Det betyder att jag utöver fackligt stöd också har ett förbund som driver frågor om förutsättningar för min profession och ger mig stöd som chef. För mig är de etiska frågorna viktiga, vilket också Svensk Chefsförening har i fokus, säger Inga-Lill Hultin.

– Jag har jobbat mycket med frågor som rör chefers förutsättningar. Det handlar bland annat om antalet medarbetare, rätt balans mellan ansvar och mandat och antalet arbetsuppgifter kontra administrativt stöd, säger Martin Runefelt och fortsätter:

– Sedan gäller det också att chefens chef är tydlig med vad som förväntas och finns där som stöd.

Utbildningar, seminarier och nätverkande
Som chef blir man aldrig fullärd, menar Inga-Lill Hultin, som därför vill lyfta fram alla de utbildningar, seminarier och nätverksträffar som arrangeras i Svensk Chefsförenings regi.

– För mig är det ett viktigt inslag för ökad utveckling, ökat lärande och trygghet i mitt chefs- och ledarskap. Jag har också varit mentor inom ramen för det mentor- och adeptprogram som Svensk Chefsförening startade 2018. Otroligt inspirerande, energigivande, utvecklande och lärorikt, säger hon.

Även Martin Runefelt utnyttjar möjligheterna som ges medlemmarna.
– Jag går regelbundet på chefsfredagarna. Det är hög kvalitet både på föreläsare och innehåll. Sedan är det faktiskt också viktigt med lite mingel, jag har knutit många kontakter den vägen. En del som jag har haft konkret nytta av, men ibland är det bara skönt att prata med folk som håller på med till synes andra saker. Vi har trots allt samma problem att brottas med.

Svensk Chefsförening är föreningen för chefer inom Akademikerförbundet SSR.

Läs mer här!

Fakta
Facket för dig som är chef

Svensk Chefsförening är föreningen för chefer inom Akademikerförbundet SSR. Föreningen driver frågor som är viktiga för dig som chef, med koppling till din profession och utbildning. Som medlem får du tillgång till föreningens chefsförhandlare, som alla har egen chefserfarenhet. Som chef får du många fördelar när du blir medlem i Svensk Chefsförening, bland annat:

  • Inkomstförsäkring
  • Förhandlings- och rättshjälp
  • Utvecklings-, karriär- och omställningsstöd
  • Chefsutbildningar och nätverk

Mer information hittar du här!

 

Hela den här sidan är en annons från Svensk Chefsförening.
Den är inte skriven av Dagens Samhälles redaktion.

Publicerad: 24 april 2020 kl 13:28
Uppdaterad: 27 april 2020 kl 08:18

Skribent

David Stark