Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från Norstedts Juridik

Snabbväxande JUNO – ett komplett juridiskt stöd

Rättsdatabasen JUNO för kommuner fortsätter att utvecklas snabbt. Bland nyheterna hittar du matiga, kundanpassade månadsuppdateringar. Det populära inslaget Fråga experten har vuxit till en mycket värdefull FAQ.

Publicerad: 7 april 2021, 13:20


Tjänsten JUNO för kommuner underlättar möjligheten att fatta snabba rättssäkra beslut – oavsett om du jobbar som handläggare eller jurist. Foto: Norstedts Juridik

Redan nu är det en komplett lösning för snabba och enkla rättssäkra beslut – oavsett vilken förvaltning du arbetar på eller om du är handläggare eller jurist.
– JUNO är tre lösningar i ett: materialet från de två tidigare digitala informationstjänsterna Zeteo och Karnov, men också en helt nybyggd del med kommundedikerat material, förklarar Johan Qvinth, storkundsansvarig för JUNO för kommuner.

Allt nås via en länk på intranätet 
Johan Qvinth är också den som håller i alla introduktionsutbildningar, ett värdefullt arbete då han får mycket input till tjänsten i mötet med kommunerna.
– Vi ser att vi har en bredd som tillgodoser alla roller i en kommun. Ett av de vanligaste missförstånden jag stöter på i min kontakt med kommuner är att alla förvaltningar behöver ha sina specialanpassade lösningar. Vi har visat att det går att bygga en helhetslösning som alla kommer åt via en länk på intranätet, säger han.
Att ha en helhetslösning, som JUNO för kommuner, sparar pengar åt kommunerna, men fördelarna är flera.
– Olika lösningar på olika förvaltningar innebär också att man har väldigt många olika källor. Till slut är det inte riktigt någon som vet vilken källa som är bra eller inte. Det finns också en risk i att exakt samma fråga eller ärende kan bedömas på olika sätt hos olika förvaltningar i en och samma kommun om de tittar i olika källor, menar Johan Qvinth.

Breddar utbudet av information
En lösning för alla, men vikten av att kunna anpassa JUNO för kommuner efter individ och behov är viktigt. Under vintern och våren har produktansvarige Peter Krohn jobbat mycket med att skapa nya bevakningsmöjligheter.
– Ja, och vi har försökt ta ett lite bredare grepp på vad vi uppdaterar om. Sedan i februari har vi månads­uppdateringsbrev, resuméer kan man säga. De är tänkta att hålla kunderna uppdaterade om saker som kanske inte bara är rena rättsfall eller hård juridik. Det kan röra aktuella områden mer i stort, saker som kan vara bra att känna till om man är handläggare eller hanterar vissa frågor, säger Peter Krohn och lägger till:
– Det ska hjälpa handläggaren i vardagen och är skrivet på ett språk som inte är riktat enbart mot jurister. Fokus ligger nu på att utveckla detta och skapa månadssammanställningar inom fler områden.

En ständigt växande FAQ
Att hitta rätt källor, eller experter, som kommenterar rättsfall, praxis, lagar och domar är en viktig del av Peter Krohns omfattande arbete med innehållet.
– Vi har idag över tusen experter. När de utses utgår vi från vårt sätt att kommentera materialet. Där finns akademiker som har skrivit en massa böcker, men också de som handgripligen har jobbat med frågorna. Båda behövs och tanken är att hitta en mix, säger han.
Sedan en tid tillbaka finns möjligheten att ställa frågor till experterna, ett väldigt populärt inslag.
– Det är väldigt välanvänt. En del testar sig fram och ställer en fråga då och då, sedan har vi några kunder som haft stor nytta av den här möjligheten. Det är en väldigt spännande del av tjänsten, säger Peter Krohn och fortsätter: 
– Det är en ständigt växande FAQ och ett väldigt bra komplement till JUNO:s 1 000 lagkommentarer och 600 e-böcker varav många också är mycket praktiskt byggda såsom Överförmyndarpraktika och Skolledarpraktika.
Ytterligare en nysatsning är ett nyhetsbrev som regelbundet informerar om de viktigaste, relevanta händelserna.
– En del av dem behöver man inte heller vara kund för att kunna prenumerera på. Det är bara att anmäla sig på vår hemsida, avslutar Johan Qvinth.

Läs mer om JUNO för kommuner här!

Fakta: Juno för kommuner
JUNO tillhandahålls av Norstedts Juridik. JUNO för kommuner är en juridisk informationstjänst unikt anpassad för offentlig verksamhet. Tjänsten ger dig tillgång till Sveriges bredaste utbud av juridiskt beslutsunderlag. Allt anpassat till just ditt förvaltningsområde och allt samlat under samma tak – du behöver bara en tjänst och en inloggning. Tjänsten för dig som tar stora beslut i människors liv.

Läs mer

Texten är en annons från Norstedts Juridik

Se fler branschtitlar från Bonnier News